Klaudia
-4 °C
2 °C

Nanogépek lesznek a jövő orvosai?

2004.04.29. 16:31
Még csak laboratóriumi körülmények között működnek azok a nanoméretű bioszámítógépek, amelyek képesek kezelni bizonyos betegségeket. Még korántsem biztos, hogy az immunrendszer nem akadályozza meg a forradalmian új gyúgyszer használatát.
Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatói kifejlesztettek egy apró biológia számítógépet, amely talán képes lesz a rák bizonyos típusainak felismerésére és kezelésére. A szerkezet jelenleg csak laboratóriumi körülmények közt működik, orvosi alkalmazására még éveket kell várnunk. A fejlesztők reményei szerint találmányuk előfutára lehet az egész testet bejáró mikroszkopikus gyógyszereknek, amelyek közvetlenül beteg részeken fejtik ki a hatásukat.

A bioszámítógép azokat a szokványostól eltérő mRNS-eket érzékeli, amelyek bizonyos tüdő- és prosztatarákok esetében fordulnak elő a szervezetben. Amikor a számítógép rákra utaló RNS-t talál, DNS-alapú rákellenes gyógyszert bocsát ki magából, amely elnyomja a káros örökítőanyagot.

Kanalas orvos

Egyetlen csap vízben több milliárd bioszámítógép elfér, tehát könnyedén elhelyezkedhetnek az emberi sejtben. A kutatócsoport vezetője, Ehud Shapiro szerint a DNS-számítógépek következő generációja sejtorvosként fog funkcionálni az emberi testben.

A szerkezet képességei egyelőre korlátoltak: csak speciális sóoldatban működik, és rengeteg akadályt kell még leküzdeni, hogy valódi betegségek ellen is használható legyen. Még nem biztos, hogy a számítógép működőképes az emberi szervezetben, és számítani kell az immunrendszer esetleges ellenreakciójára is.

A végleges szerkezet sokkal összetettebb lesz, és a tesztelést először sejttenyészeteken, szövetmintákon, emlősökön, majd végül az embereken végzik el.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft