Bernadett
-2 °C
4 °C

Megsínyli a napvihart az európai légiforgalom

2003.10.29. 16:03
A valaha megfigyelt egyik leghevesebb napkitörés miatt zavarok keletkeztek az Európa feletti légiforgalomban. Biztonsági megfontolásokból a német légteret felügyelő DFS korlátozta a járatok számát, közölte a dpa.
A zavarok kihatnak a radarberendezésekre és a rádiókapcsolatra, közölte a DFS. Biztonsági problémák viszont egyelőre nem jelentkeztek. Ha viszont a jelenség elhúzódik, a következő napokban késésekre lehet számítani.

A német légtér mintegy száz szektorának kapacitását egységesen 10 százalékkal csökkentették, közölte Axel Raab, a DFS szóvivője. Az egyes repülőgépeknél ennek következtében akár fél órás késés is jelentkezhetett.

Tovább korlátozzák

A pilótákkal zajló rádiókapcsolatban néhány esetben zavarok keletkeztek, illetve egyes repülőgépek másodpercekre eltűntek a légiirányítók képernyőiről, közölte Raab. A DFS most azt mérlegeli, hogy a Münchenből irányított délnémet légtérben további kapacitáscsökkentést vezet be.

A szokatlanul aktív naptevékenység kedden gigantikus mennyiségű ionizált részecskét lökött a világűrbe. A NASA adatai szerint a megfigyelések 1976-os kezdete óta ez a harmadik leghevesebb kitörés.

Az orosz modul nagyobb védelmet biztosít
Az elektromágneses viharok miatt óvintézkedésként átvezényelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetét az állomáshoz kapcsolt Zvezda orosz modulba, mely nagy fokú védelmet biztosít a sugárzás ellen - írja az MTI. Az ISS-en az elektromágneses viharok műszaki nehézségeket egyelőre nem okoztak, az űrállomás és a földi irányítóközpont között normális módon működik a kapcsolat - tette hozzá az amerikai űrkutatási hivatalra, a NASA-ra hivatkozva a dpa hírügynökség. Az elektromágneses viharok a kutatók várakozásai szerint csütörtökön is folytatódnak.

Kilökődő felhő

Az amerikai oceanográfiai és atmoszférakutató hivatal (NOAA) közlése szerint a Napból kilépő felhő 13-szor akkora, mint a Föld. A Potsdamban működő geológiai kutató központ mérései szerint az ionizált részecskék szerda hajnalban érték el a Földet, jelentős zavarokat okozva annak mágneses terében.

A súlyos geomágneses vihar károsíthatja a műholdakat, a távközlési berendezéseket, a navigációt és a nagy kiterjedésű villamos hálózatokat. A Föld napos oldalán a rádióösszeköttetés adott esetben órákra is összeomolhat, figyelmeztetett a NOAA.

Sarki fény Milánóban

Az éjszakai égbolton a sarki fény fokozott megjelenésére lehet számítani, szélsőséges esetben akár olyan déli szélességnél, mint ahol Milánó fekszik. A Nap jelenlegi aktivitás felettébb szokatlan, mivel az aktivitás rendszeres periódusának utolsó csúcsa három éve volt.

A napkitörés a Földön nem veszélyes az emberekre. A világűrben tartózkodó űrhajósoknak azonban heves viharok idején védekezniük kell a sugárzás ellen.

Nincs rendellenesség a magyar légtérben
A ferihegyi légiforgalmi irányítás illetékese az Index érdeklődésére elmondta, munkájuk során nem tapasztaltak eddig semmilyen rendellenességet vagy zavart, bár hozzátette, hogy pár nappal ezelőtt az egyik rádiófrekvencián olyan ismeretlen eredetű háttérzaj keletkezett, mely miatt másik frekvenciát kellett használni az irányítás zökkenőmentessége érdekében. Az óvatos találgatások a zaj forrását a napkitörésben jelölték meg.

Kérdésünkre a szakember azt is elmondta, nem lehet igazán felkészülni az ilyen helyzetekre, de mint minden más esetben, megvannak a szükséges eljárások a rendkívüli szituációk kezelésére. Extrém esetben forgalomcsökkentéssel kerülnék el a potenciális veszélyhelyzeteket, de most ez az erős napszél ellenére sem fenyeget.