Ágnes
-1 °C
2 °C

Szerda délben részleges napfogyatkozás Magyarországon

2006.03.29. 10:09
Március 29-én Magyarországról részleges napfogyatkozást láthattunk volna, ha nem felhős az ég, és nem esik az eső. Tiszta időben láthattuk volna, ahogy a Hold a napkorong 56-64 százalékát kitakarja. A jelenség háromnegyed 12 körül kezdődött, és nagyjából 14 óráig tartott.

Mizsér Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa szerdán egy órakor az Indexnek azt mondta, a jelenség rejtve marad a magyarországi megfigyelők előtt. "Ha a napkorong látszik, a jelenség is látszik, akár szabad szemmel is. De sajnos elkeserítően rossz a helyzet, a fővárosból semmit sem lehetett látni a részleges napfogyatkozásból. A szegediek örülhetnek, onnan sikerült megfigyelni a jelenséget" - fogalmazott.

Nézzen napfogyatkozást!
A Magyar Csillagászati Egyesület országszerte távcsöves bemutatásokat tart a napfogyatkozás alkalmából. Budapesten a Polaris Csillagvizsgálóba (III. ker., Laborc u. 2/C.) várják az érdeklődőket, a vidéki bemutatási helyszínek listájája az egyesület weboldalán olvasható.

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg, március 29-én a teljes napfogyatkozás sávja Afrikán, az Égei-tengeren, Törökországon, Grúzián, Oroszországon, Kazahsztánon és Mongólián vonul át. Mivel a Napnak és a Holdnak az égen látható mérete a Földről közel egyforma (a Hold a Napnál négyszázszor kisebb és négyszázszor közelebb is van), ezért a Hold akár az egész napkorongot eltakarhatja. Ilyen jelenség volt az 1999 augusztus 11-i, Magyarországról látható teljes napfogyatkozás is.

Háromnegyed 12-kor

Részleges napfogyatkozás akkor látható, ha a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. Utóbbi egy-egy napfogyatkozás alkalmával a Föld több ezer kilométer széles területről figyelhető meg. Amennyiben a felhők elvonulnak, látható lesz hazánk különböző pontjairól nézve ahogy a Hold 11:41 és 11:46 között a napkorong elé lép, olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A fogyatkozás maximális fázisa 12:50 körül következik be, ekkor a Hold a napkorong 56-64 százalékát takarja majd el.

Magyarországról részleges (15-23 százalékos) napfogyatkozást legközelebb 2008. augusztus 1-jén a délelőtti órákban figyelhetünk meg, teljes napfogyatkozás legközelebb 2081. szeptember 3-án lesz.

Védelem

A jelenség maradandó látáskárosodást okozhat, így csak megfelelő védőszemüveggel lehet a Napba nézni. Megfelelőnek számít a legalább 14-es fokozatú hegesztőüveg, és jól jöhetnek az 1999-es teljes napfogyatkozáskor árusított, de még nem lejárt szavatosságú napfogyatkozás-néző szemüvegek is. Ugyanakkor az előrejelzések szerint szerdára felhős, esős idő várható, így könnyen lehet, hogy az egészből nem látunk majd semmit. Veszélyesek azonban a házilag barkácsolt eszközök (kormozott üveg, floppy, cd), mert ezek nem szűrik a szemkárosító sugárzást.