Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Zártkörű napfogyatkozás

2003.11.24. 09:56
Az év egyetlen teljes napfogyatkozása vasárnapról hétfőre virradó éjjel az Antarktiszt borította sötétbe, és így alig néhány száz ember láthatta a jelenséget.
Az Antarktisz egyes részein volt látható vasárnap 2003. egyetlen teljes napfogyatkozása. A helyszínen tartózkodó szerencsés nézők között a pingvinek és a fókák voltak többségben, hiszen csak néhány száz ember szánta el magát, hogy elsőként láthassa jeges földrészt száz év után felkereső napfogyatkozást.

A Hold korongja helyi idő szerint hétfőn 23 óra 8 perckor kezdett a Nap elé csúszni. Az Antarktiszon az utolsó napfogyatkozást 1903-ban figyelte meg a híres brit kutató, Robert Falcon Scott. A mostani alkalommal rendkívül jók voltak a látási viszonyok, mondta az AP-nek Natali Cadenhead, Új-Zéland Scott Base kutatóállomásának munkatársa.

Repülők és jégtörő

Egyedül a fókákat nem érdekelte a sötétség, mit sem zavartatva magukat horkoltak a jégen fekve. Az egyszerű haladók részleges napfogyatkozást Dél-Afrikában és Új-Zélandon figyelhettek meg.

A Quantas légitársaság két repülőgéppel szállított kutatókat a térségbe, illetve további néhány száz magánszemély az egykori szovjet jégtörő, a Hlebnyikov kapitány fedélzetén kompolt át Dél-Afrikából az Antarktiszra.

Élő adásban

Több tévétársaság élő közvetítést adott a jelenségről. Az orosz Novolazarevszkaja állomás közelében három, a japán Shova állomásnál négy kamerát állítottak fel. Néhány kamera a pingvinek költőhelyén az állatok viselkedését figyelte.

A következő teljes napfogyatkozás 2006. március 29-én lesz. Az elsötétülő sáv Nyugat-Afrikától a Szaharán, a Földközi tenger nyugati medencéjén és Törökországon keresztül egészen Oroszországig húzódik, emlékeztet az APA.