Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Atoműrhajót akar a NASA

2003.01.21. 16:02
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) több pénzt kér a költségvetésből az űrhajók nukleáris meghajtására irányuló kutatások támogatására - jelentette be a hivatalt vezető Sean O'Keefe. Az atoműrhajót 2010-ben ráadásul használni is szeretnék.
A jelenlegi, kémiai reakción alapuló hajtóművek az utóbbi 40 évben ugyanarra a sebességre kárhoztattak valamennyi űrbeli missziót. Az új technológiák segítségével az új célpontok kijelölése csak a képzelőtehetségen múlik, idézte a New Scientist Sean O'Keefe-et.

Alkalmazott atomtechnika

Sean O'Keefe
A Los Angeles Timesnak adott interjújában a NASA főnöke alapvető változásokról beszélt. "Amiről most szó van, az nem csak a nukleáris meghajtásra és energiaszolgáltatásra képes technológiák nagyon szoros határidejű kifejlesztése, de az évtized végére ezeket már a gyakorlatban is alkalmazni szeretnénk." A NASA nukleáris rendszerek kifejlesztésére irányuló kezdeményezése a Prométeusz-projekt nevet kapta.

A kutatók arra számítanak, hogy az új nukleáris hajtóművek háromszorosára növelhetnék az űrutazás jelenleg elérhető, óránként 29 ezer kilométeres legnagyobb sebességét. Ez lehetővé tenné, hogy például a Mars hat helyett két hónap alatt elérhető legyen. A NASA viszont visszautasította azokat a találgatásokat, miszerint nukleáris hajtóművel űrhajósokat küldene a Marsra.

Fantasztikus missziók

Sean O'Keefe a nyilatkozatában nem az egyes úticélok, hanem inkább a technológia fontosságát hangsúlyozta. "Egyedül a fizika törvényei korlátozhatják, merre és milyen gyorsan repülünk. Vagyis amint ledőlnek a műszaki korlátok, elcsitul a vita a fantázia világába utalt űrmissziókról."

George Bush amerikai elnök már hozzájárult a NASA pénz kifizetéséhez, a döntést azonban a kongresszus hozza meg. A NASA az utóbbi öt évben összesen 800 millió dollárt igényelt a nukleáris meghajtási és energiaellátási programokra. A keret igényelt bővítésének mértékét még nem hozták nyilvánosságra.

A kémiai hajtóművek által kifejtett erőt a Földről az űrbe emelt üzemanyag mennyisége szabja meg. Az űreszközök ezért az utazásuk kezdetén rövid gyorsítást alkalmaznak, és az így szerzett lendület hajtja őket a céljuk felé. A nukleáris hajtómű a tolóerőt folyamatosan kifejthetné, amivel nagyobb sebesség volna elérhető.

Új megoldás szükséges

Deep Space One űrszonda
Még nem világos, milyen típusú nukleáris technológia mellett dönt a NASA. Tavaly májusban Sean O'Keefe egy szenátusi meghallgatáson alapjaiban új eljárás szükségességét hangsúlyozta.

Az egyik lehetséges megoldás az ionhajtómű, mely nukleáris reaktort használhatna elektromosan töltött részecskék felgyorsítására, és az ellenirányú erő gyorsítja az űrhajót. Ilyen hajtómű dolgozik a Deep Space One űrszondán.

Műszaki és politikai nehézségek

A NASA kutatói ugyancsak javasolták, hogy nukleáris erősítésű, levegőt beszívó rakétát használjanak a rakéták fellövésénél. Ezekben az urániumdioxid üzemű reaktor 2500 fokra melegítené a fedélzeti tartályokban tárolt hidrogént. A forró gáz a légkörből származó oxigénnel elegyítve 4000 fokos lánggal égne.

A NASA 1965-ben már fellőtt egy ilyen, maghasadást hasznosító rakétát. A Szovjetunió az információk szerint 33 ilyet végzett. Erre a programra múlt század 50-es és 60-as éveiben milliárdokat költöttek, a nukleáris meghajtást végül műszaki és politikai nehézségek miatt elvetették.

A nukleáris alapú generátorok már bebizonyították, hogy kis helyszükséglet mellett hosszú távon képesek táplálni a Naptól túl messze kerülő űrszondák fedélzeti műszereit. Ilyen radioizotóp alapú termoelektromos generátort (RTG) hordoz 25 NASA szonda, köztük a Viking, Galileo, Cassini és a Voyager.