El akarják némítani a NASA egyik tudósát

2006.01.30. 08:11
Az ameriaki kormány el akarja hallgattatni a NASA egyik kutatóját, aki a földi éghajlat felmelegedésének veszélyeire int, írta a New York Times. A NASA szerint nem zaklatták James Hansent.
El akarja hallgattatni az amerikai kormány a The New York Times vasárnapi számának értesülése szerint az űrhajózási hivatal (NASA) egyik vezető szakértőjét, aki a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetett egyik előadásában. A NASA cáfolja, hogy a tudóst el akarnák némítani.

James Hansen, az űrhajózási hivatal Goddard intézetének (Goddard Institute for Space Studies) igazgatója a New York-i lapnak elmondta, hogy a NASA vezetése december óta többször is felszólította: a nyilvánosság előtt többet ne sürgesse a légkörszennyezésnek, az üvegházhatást kiváltó károsanyag-kibocsátásnak a csökkentését.

A NASA vezetői utasították a hivatal PR-osztályát, vizsgálja át a tudós tervezett előadásait, készülő publikációit, illetve a hozzá benyújtott interjúkérelmeket és a Goddard intézet honlapjára feltett tájékoztatókat.

A hivatal szóvivője azonban a lapnak leszögezte, hogy szó sincs Hansen elnémításáról, a NASA a nyíltság híve, és hagyja, hogy a tények önmagukért beszéljenek. Hangsúlyozta, hogy a tudós szabadon szólhat kutatási eredményeiről, de csak a saját nevében, a politikai állásfoglalásokat pedig hagyja a NASA szóvivőjére és a politikusokra.

Hansen elmondta: azóta próbálják elhallgattatni, hogy tavaly december 6-án az amerikai geofizikusok szövetségi társulatának San Francisco-i éves tanácskozásán a földi felmelegedés veszélyeire intve arra hívta fel a figyelmet, hogy a károsanyag-kibocsátást a jelenlegi technológiai feltételek között is jelentősen csökkenteni lehet, különösen a gépjárművek tekintetében, az Egyesült Államok vezető közreműködése nélkül azonban a Föld sivár jövő elé néz.

A kutató az előadás után, december 15-én olyan adatokat tett közzé, amely szerint 2005. egy évszázada a legmelegebb esztendő volt. Hansen a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy fel kell emelnie a szavát már csak azért is, mert a NASA küldetésének a meghatározásában az a cél is szerepel, hogy ismerjük meg és oltalmazzuk bolygónkat.  • Hírek
  • Bankszámla