Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Online árverésen vásárol ócskavasat a NASA

2002.05.14. 11:40
A NASA újabban az internetes aukciós oldalakon szerzi be az űrrepülői működtetéséhez szükséges elektronikai eszközöket. Az amerikai űrhivatal flottája a mikroelektronika mai állásához képest ugyanis már annyira elavult, hogy kénytelenek ilyen módon alkatrészek után kutatni. Ezeket a chipeket és áramköröket tudniillik már senki nem gyártja.
A NASA nemrégiben az interneten keresztül régi chipeket, nyomtatott áramköröket és nyolchüvelykes flopikat vásárolt - írta a New York Times. Az űrrepülők működtetéséhez ugyanis olyan alkatrészekre van szüksége az űrhivatalnak, melyeket már senki sem gyárt. Emiatt a NASA az internetes aukciós oldalakon - például az eBay-en vagy a Yahoo-n - kutat olyan alkatrészek után, melyeket könnyen múzeumi tárgynak nézhet egy átlagos számítógép-tulajdonos.

Orvosi műszerből űrrepülő-alkatrész

Az űrhivatal legutóbb egy rakományra való elavult orvosi eszközt is beszerzett, melyek alkatrészei kiválthatják az eddig alkalmazott Intel 8086-os chipeket. Ezeknek egy változata működött az IBM első személyi számítógépében, 1981-ben. Mikor az első űrrepülő ebben az évben útnak indult, a 8086-nak kritikus szerep jutott: ez volt a hordozórakéták biztonságáért felelős diagnosztikai eszköz lelke.

Ma, több mint 20 évvel később, a hordozórakéták tesztelésénél még mindig ezeket a chipeket használják, melyekhez azonban egyre nehezebb hozzájutni. A NASA egyébként egy húszmillió dollár értékű automata ellenőrző rendszer kifejlesztésén dolgozik, teljesen új hardverrel és szoftverrel. A közbeeső időszakban az űrhivatal készleteket halmoz fel a 8086-okból, nehogy egy hibás darab miatt fenekeljen meg az amerikai űrprogram.

Katalógusáruház helyett netről

Korábban a NASA szakembereinek régi katalógusokat kellett böngészniük, és forgalmazókat kellett egymás után hívniuk, hogy alkatrészeket tudjanak vásárolni. Mostanra a helyzet egyszerűsödött: az internetes keresés, és az aukciós oldalak segítségével viszonylag könnyebben jutnak hozzá ezekhez.

A régi alkatrészek, melyek után a NASA kutat, szerencsére leggyakrabban nem magukban az űrhajókban kerülnek felhasználásra, hanem inkább a karbantartó- és kisegítő eszközökben. Jeff Carr, a houstoni központ munkatársa elmondta, hogy amikor az amerikai kormány például vadászgépeket vásárol, a szerződésekben általában van olyan kitétel, mely a szállítókat folyamatos alkatrész-utánpótlásra kötelezi. Az űrhajók esetében, melyek egyébként egy évtizedes élettartamra lettek tervezve, nem volt a szerződésekben ilyen "beépített" biztosítás.

Leszálló ágban?

Az, hogy a NASA egyre jobban rá van utalva a lassan már antikvitásszámba menő alkatrészekre, mutatja azt is, hogy bizonyos szempontból a hivatal fontossága visszaszorulóban van - írja William J. Broad, a New York Times újságírója. A hatvanas évek elején a hivatal vezető szerepet játszott a mikrochip-ipar fellendítésében, ugyanis nagy tételben vásárolta a világ első integrált áramköreit, mellyel az akkoriban még csak szárnyát bontogató ágazatot gyorsan nyereségessé tette. A fejlesztés irányvonala az volt, hogy egyre kisebb, gyorsabb, energiagazdaságosabb és megbízhatóbb számítógépeket építsenek.

Antik gépek

Ma a NASA egyre inkább saját sikerének áldozata. Az elektronikai ipar - részben neki is köszönhetően - rendkívül gyorsan fejlődik, és az űrrepülők ehhez képest már annyira elöregedtek, hogy a hivatal egyre inkább ki van szolgáltatva az eredetiket helyettesíteni képes, vagy az interneten esetleg fellehető alkatrészeknek.

Az űrsiklókat eredetileg 2012-ben akarták kivonni a forgalomból, de a NASA keresi annak a lehetőségét, hogy akár 2020-ig üzemben maradhassanak. Azonban bármeddig maradjanak is használatban, az alkatrészvadászoknak ez mindenképpen hosszú menet lesz.