Jusztin
13 °C
30 °C

Botrány a NASA-ban

2006.02.11. 10:04
Benyújtotta lemondását George C. Deutsch, aki az amerikai űrügynökség szóvivőjeként próbálta megakadályozni, hogy egyik tudósuk interjút adjon a globális felmelegedésről. Deutschról idő közben kiderült, hogy hazudott életrajzában, vagyis nem szerzett újságíró-diplomát.

A 24 esztendős George Deutsch azután került a NASA közönségkapcsolati irodája élére, hogy részt vett Bush 2004-es újraválasztási kampányában.

A szóvivőnek azért kellett lemondania, mert kiderült, hogy a munkahelyén leadott önéletrajzában hazudott, amikor azt állította, hogy a Texas A&M Egyetemen szerzett újságíró diplomát. Az egyetem közölte, hogy Deutsch látogatta ugyan kurzusaikat, a szakot azonban nem végezte el.

A Washington Post értesülése szerint Deutsch egy kollégájának azt mondta, hogy az a munkája, hogy "jó színben tüntesse fel az elnököt". Ezért próbálta megakadályozni, hogy James Hansen, a NASA vezető klímakutatója interjút adjon a globális felmelegedésről, illetve ezért távolíttatta el az ügynökség honlapjáról a cikket, amelyből kiderül, hogy amióta jegyzik, 2005 volt a legmelegebb év.

Ugyancsak tévesnek bizonyult Deutsch azon húzása, hogy azt a feladatot adta egy webdizájnernek, hogy a NASA oldalain a Big Bang (ősrobbanás) kifejezés minden előfordulása után illessze be az "elmélet" szót, mondván, hogy a Big Bang nem tudományos tény, hanem "vélemény", illetve, hogy azt a NASA-nál sem zárhatják ki, hogy a világ teremtés útján jött létre.

A munkahelyükért aggódó, nevük elhallgatását kérő NASA-munkatársak elmondták, hogy az ügynökség közönségkapcsolati irodája még soha ennyire nem figyelte megnyilatkozásaikat.

Az ügy kapcsán az idősebb tudósok gyakorlatilag őrjöngenek és sétabotjaikkal hadonásznak: a Bush-kormányt évek óta támadják, amiért politikai pressziót alkalmaz a tudományos közösség tagjaival szemben. A törzsfejlődés-teremtés vita kiújulása ugyancsak hozzájárult a hangulat szításához.

Deutsch esetének környezete tehát egy sokkal szélesebb politikai játszma. Amint azt maga Hansen is elismerte, a szóvivő nem a történet legfontosabb figurája. Mint mondotta: "A probléma sokkal szélesebb, mélyebb, és több ügynökségre is kiterjed."