Aliz
6 °C
14 °C

Atommeghajtású űrhajót fejleszt a NASA

2002.02.06. 16:36
A Bush-kormányzat hétfőn nyilvánosságra hozta a NASA 2003-ra tervezett költségvetését. Az amerikai űrkutatási hivatal jövőre kevesebbet költhet humán űrprogramokra, többet kap viszont a nukleáris meghajtás fejlesztésére.
A NASA 2003-as költségkerete félmilliárd dollárral előzi az ideit: összesen tizenötmilliárd dollárból kutathatják az űrt. Így minden programra több pénz jut jövőre - két jelentősebb kivétellel.

A csíkon túl

Fagyós napok
Hétfő délután a lefagyott a Nemzetközi Űrállomás orientációs rendszerét irányító számítógép. Az orosz helyzetérzékelő rendszert és az amerikai giroszkópokat összekötő eszköz ismeretlen okból állt le - az állomás napelemtáblái elfordultak a Naptól, a földi rádiókapcsolat pedig megszakadt. A helyzet a számítógép újraindításával, három órával később normalizálódott.

Az űrállomás életében nem ez volt az első jelentős fagyás: először 2001 áprilisában az újonnan beépített robotkar tesztelése során fagyott le három rendszer. 2001 júliusában a merevlemez meghajtók meghibásodása állította le ugyanezeket a rendszereket. Az Alpha legénysége jelenleg mozgó alkatrészeket nem tartalmazó háttértárakra cseréli a mikrogravitációt megsínylő vinyókat.

Bush szakemberei költséghatékonysági felmérést készítettek a NASA programjairól. Kevéssé meglepő módon az emberei űrutazással kapcsolatos munkák szerepeltek a legrosszabban.

A Nemzetközi Űrállomás programot az elmúlt években folyamatosan kemény kritikák érték a többmilliárd dolláros túlköltekezésekért. Az állomás idei 1,7 milliárd dolláros büdzséje jövőre 230 millióval lesz könnyebb.

A űrrepülőgépes program 3,3 milliárdos költőpénzét 65 millió dollárral csökkentették az idén október 1-én kezdődő 2003-as költségvetési évben.

Lényeges fordulat, hogy Fehér Házban tervek készülnek az űrrepülőgépes program teljes privatizációjára - az űrrepülős programokat és a hozzájuk tartozó NASA infrastruktúra elengedhetetlen részét így magáncégek üzemeltetnék tovább. A leendő űrtúristák már nyújthatják is a kezüket a kofferre.

Bukottak még

A felmérésben ugyancsak rosszul szerepeltek a Naprendszer külső bolygói kutató programok. Így lapátra került a Jupiter magas jégtartalmú holdja, az Europa megűrszondázásának terve.

A Cassini szonda
Szerencsére nem pusztított el minket
Leáll a Pluto program is - a Naprendszer utolsó olyan bolygója, amelyet még nem vizsgált meg közelebbről az ember, továbbra is a Naprendszer utolsó olyan bolygója marad, amelyet még nem.

A költséghatékonysági toplista élén egyébként két Mars-kutatás, a Discovery és az Explorer program végzett. A pár használt mobiltelefon, öt tekercs alufólia és tíz kiló finomított libatoll felhasználásával nyélbe ütött kutatási programok váratlanul sok tudományos adatot szolgáltattak.

Atom az űrben

Bushék ugyanakkor a forrásokat az igéretesnek tűnő nukleáris űrmeghajtás fejlesztésébe irányítják. A kezdeményezéssel ugyanakkor politikai dágványra hajtanak.

Az 1997-ben a Saturnus felé indított Cassini plutónium meghajtása jól bevált ugyan - egy veszélyes sugárzó anyaggal megrakott jármű baleset esetén ugyanakkor beláthatatlan pusztítást okozhat a Földön. Emiatt tiltakoznak az aktivisták is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?