Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Atommeghajtású űrhajót fejleszt a NASA

2002.02.06. 16:36
A Bush-kormányzat hétfőn nyilvánosságra hozta a NASA 2003-ra tervezett költségvetését. Az amerikai űrkutatási hivatal jövőre kevesebbet költhet humán űrprogramokra, többet kap viszont a nukleáris meghajtás fejlesztésére.
A NASA 2003-as költségkerete félmilliárd dollárral előzi az ideit: összesen tizenötmilliárd dollárból kutathatják az űrt. Így minden programra több pénz jut jövőre - két jelentősebb kivétellel.

A csíkon túl

Fagyós napok
Hétfő délután a lefagyott a Nemzetközi Űrállomás orientációs rendszerét irányító számítógép. Az orosz helyzetérzékelő rendszert és az amerikai giroszkópokat összekötő eszköz ismeretlen okból állt le - az állomás napelemtáblái elfordultak a Naptól, a földi rádiókapcsolat pedig megszakadt. A helyzet a számítógép újraindításával, három órával később normalizálódott.

Az űrállomás életében nem ez volt az első jelentős fagyás: először 2001 áprilisában az újonnan beépített robotkar tesztelése során fagyott le három rendszer. 2001 júliusában a merevlemez meghajtók meghibásodása állította le ugyanezeket a rendszereket. Az Alpha legénysége jelenleg mozgó alkatrészeket nem tartalmazó háttértárakra cseréli a mikrogravitációt megsínylő vinyókat.

Bush szakemberei költséghatékonysági felmérést készítettek a NASA programjairól. Kevéssé meglepő módon az emberei űrutazással kapcsolatos munkák szerepeltek a legrosszabban.

A Nemzetközi Űrállomás programot az elmúlt években folyamatosan kemény kritikák érték a többmilliárd dolláros túlköltekezésekért. Az állomás idei 1,7 milliárd dolláros büdzséje jövőre 230 millióval lesz könnyebb.

A űrrepülőgépes program 3,3 milliárdos költőpénzét 65 millió dollárral csökkentették az idén október 1-én kezdődő 2003-as költségvetési évben.

Lényeges fordulat, hogy Fehér Házban tervek készülnek az űrrepülőgépes program teljes privatizációjára - az űrrepülős programokat és a hozzájuk tartozó NASA infrastruktúra elengedhetetlen részét így magáncégek üzemeltetnék tovább. A leendő űrtúristák már nyújthatják is a kezüket a kofferre.

Bukottak még

A felmérésben ugyancsak rosszul szerepeltek a Naprendszer külső bolygói kutató programok. Így lapátra került a Jupiter magas jégtartalmú holdja, az Europa megűrszondázásának terve.

A Cassini szonda
Szerencsére nem pusztított el minket
Leáll a Pluto program is - a Naprendszer utolsó olyan bolygója, amelyet még nem vizsgált meg közelebbről az ember, továbbra is a Naprendszer utolsó olyan bolygója marad, amelyet még nem.

A költséghatékonysági toplista élén egyébként két Mars-kutatás, a Discovery és az Explorer program végzett. A pár használt mobiltelefon, öt tekercs alufólia és tíz kiló finomított libatoll felhasználásával nyélbe ütött kutatási programok váratlanul sok tudományos adatot szolgáltattak.

Atom az űrben

Bushék ugyanakkor a forrásokat az igéretesnek tűnő nukleáris űrmeghajtás fejlesztésébe irányítják. A kezdeményezéssel ugyanakkor politikai dágványra hajtanak.

Az 1997-ben a Saturnus felé indított Cassini plutónium meghajtása jól bevált ugyan - egy veszélyes sugárzó anyaggal megrakott jármű baleset esetén ugyanakkor beláthatatlan pusztítást okozhat a Földön. Emiatt tiltakoznak az aktivisták is.