Szilárda
-4 °C
2 °C

Felszippantható gyógyszereké a jövő

2002.05.07. 11:58
Dr Jan Born és társai a lübecki egyetemről vizsgálataik során arra a következtetésre jutottak, hogy a gyógyszerek bizonyos típusai orron át bejuttatva jóval gyorsaban fejtik ki hatásukat az agyra. A kutatók úgy vélik, hogy ez a felfedezés segíthet a központi idegrendszer egyes betegségein, például az Alzheimer-kóron, a depresszión, vagy az elhízáson.
Lehetséges, hogy a jövőben a gyógyszereket lenyelés vagy beinjekciózás helyett orron át kell majd felszippantani. Dr Jan Born és társai a lübecki egyetemről vizsgálataik során arra a következtetésre jutottak, hogy a gyógyszerek bizonyos típusai orron át bejuttatva jóval gyorsabban fejtik ki hatásukat az agyra.

Alzheimer-kór ellen is jó

A kutatók úgy vélik, hogy ez a felfedezés segíthet a központi idegrendszer egyes betegségein, például az Alzheimer-kóron, esetleg a depresszión. Azonban még további vizsgálatok szükségesek, mielőtt ez lehetne a gyógyszerezés bevett módja - figyelmeztetenek a kutatók.

Önként jelentkezők szippantottak

A kutatócsoport önként jelentkezőkön tesztelte a módszert, különböző agyműködést befolyásoló vegyületeket juttatva az orrjárataikba. A résztvevőktől származó minták azt mutatták, hogy ezeknek a vegyületeknek a szintje az agyban nagyon gyorsan emelkedett, miközben a vérben általában csak kisebb változás volt kimutatható.

A nazális gyógyszerezés elsősorban azoknál a betegeknél lehet hasznos, akiknél a véráramon keresztül nehézséget okozna a gyógyszerek bevitele, esetleg a szükséges vegyületek nemkívánatos mellékhatásokat okozhatnak a test egyéb területein. "A gyógyszerek orron át történő bejuttatása különösen azon betegségeknél segíthet, melyek a neuropeptidek diszfunkcióival kapcsolatosak: ilyenek például az Alzheimer-kór és az elhízás" - írták a kutatók a Nature Neuroscience c. folyóiratban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!