Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nanobogarak gyógyíthatják a rákot

2006.09.07. 09:52
Az Európai Unió támogatásával dolgoznak a jövő gyógyszerén, a nanoroboton, ami bonyolult kémiai támadás helyett egyszerűen kikaparja a daganatokat.

Tudományos- fantasztikus filmek váltak valósággá: a tudósok olyan kapszula-endoszkópot fejlesztettek, amelynek segítségével a gyomor- és bélrák korai stádiumban fölismerhető és egyúttal kezelhető is.

Támogat az EU

A Die Welt című lap online változata arról számolt be, hogy az a németországi Tübingenben kidolgozott szerkezet - amely az első vázlatokon leginkább lábakkal és fogó szerszámokkal bíró bogárra hasonlított - a legújabb nanotechnológiai fejlesztés révén válhat valósággá. Ezt támogatja az Európai Unió most induló Vector kutatási projektje is: ennek keretében olyan intelligens kapszulákat fejlesztenek ki, amelyeket a beteg lenyelhet, és a nanobogár az emésztőrendszerbe kerülve kutathatja fel a korai stádiumban lévő rákos sejteket.

Az eddigi kapszula-endoszkópokkal ellentétben ezeket a kapszulákat az orvosok irányítani tudják, hiszen a kapszula-bogarak lábaikkal képesek lesznek majd a gyomorban és a belekben mozogni.

Látnak

A betegségek földerítésére a Vector-kapszulák optikai szenzorokkal rendelkeznek, amelyek elemzik a szövetet és ezáltal képesek felismerni a kezdődő betegséget.

A nanokapszulák fogóikkal képesek lesznek arra is, hogy eltávolítsák a beteg szövetet, így nagyban hozzájárulhatnak a rákos megbetegedések gyógyításához.

A Vector-konzorciumhoz jelenleg 18 európai kutatóintézet és cég csatlakozott, és részt vesz a munkában a Koreai Tudomány- és Technológia Intézete is - olvasható a Die Welt című német lap online kiadásában.