Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Nanobogarak gyógyíthatják a rákot

2006.09.07. 09:52
Az Európai Unió támogatásával dolgoznak a jövő gyógyszerén, a nanoroboton, ami bonyolult kémiai támadás helyett egyszerűen kikaparja a daganatokat.

Tudományos- fantasztikus filmek váltak valósággá: a tudósok olyan kapszula-endoszkópot fejlesztettek, amelynek segítségével a gyomor- és bélrák korai stádiumban fölismerhető és egyúttal kezelhető is.

Támogat az EU

A Die Welt című lap online változata arról számolt be, hogy az a németországi Tübingenben kidolgozott szerkezet - amely az első vázlatokon leginkább lábakkal és fogó szerszámokkal bíró bogárra hasonlított - a legújabb nanotechnológiai fejlesztés révén válhat valósággá. Ezt támogatja az Európai Unió most induló Vector kutatási projektje is: ennek keretében olyan intelligens kapszulákat fejlesztenek ki, amelyeket a beteg lenyelhet, és a nanobogár az emésztőrendszerbe kerülve kutathatja fel a korai stádiumban lévő rákos sejteket.

Az eddigi kapszula-endoszkópokkal ellentétben ezeket a kapszulákat az orvosok irányítani tudják, hiszen a kapszula-bogarak lábaikkal képesek lesznek majd a gyomorban és a belekben mozogni.

Látnak

A betegségek földerítésére a Vector-kapszulák optikai szenzorokkal rendelkeznek, amelyek elemzik a szövetet és ezáltal képesek felismerni a kezdődő betegséget.

A nanokapszulák fogóikkal képesek lesznek arra is, hogy eltávolítsák a beteg szövetet, így nagyban hozzájárulhatnak a rákos megbetegedések gyógyításához.

A Vector-konzorciumhoz jelenleg 18 európai kutatóintézet és cég csatlakozott, és részt vesz a munkában a Koreai Tudomány- és Technológia Intézete is - olvasható a Die Welt című német lap online kiadásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!