Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beszélhetett a neandervölgyi ember

2007.10.19. 13:01
A lipcsei Max Planck Intézet kutatói csütörtökön jelentették be a neandervölgyi ember génkészletét vizsgáló kutatásaik legújabb eredményét: eszerint a neandervölgyi ember képes lehetett a beszédre – írja az ABC News.

A tudósok már 2006 óta elemzik a neandervölgyi ember DNS-ét, amelyhez a mintákat egy spanyolországi, jó épségben megmaradt leletből nyerték. A DNS-analízis kimutatta, hogy a neandervölgyi is rendelkezett a FOXP2 génnel, amihez a beszéd kialakulását kötik. Ez még nem lett volna nagy szenzáció, mert az FOXP2 néhány aminosav-szekvenciabeli eltéréssel megtalálható a csimpánzban és az egérben is, a neandervölgyi DNS-ében viszont két különbséggel olyan variánst találtak, ami csak a ma élő ember FOXP2-jében van.

A vizsgálatot vezető Johannes Krause ezt meglepőnek nevezte. Eddig úgy gondolták, hogy az FOXP2 emberi változata 200 ezer évvel ezelőtt kezdett kialakulni, de a mostani felfedezés arra utal, hogy akár 400 ezer éve elkezdődhetett ez az evolúciós folyamat. "Ha a géneket nézzük, a neandervölgyi ember akár úgy is beszélhetett, mint mi" – fogalmazott Krause. A tanulmányt a Current Biology című szaklapban közölték.

Mennyire volt civilizált?

Gyújtogatott, gyűjtögetett

Az FOXP2 gént egy beszédproblémás angol család vizsgálatakor fedezték fel, írja a Critical Biomass blog. A beszéd képességében azonban több, még ismeretlen gén is szerepet játszhat, erre Krauséék külön felhívták a figyelmet tanulmányukban. Egyébként a neandervölgyi ember rendelkezett a szükséges beszédképző szervekkel, legalábbis ezt támasztja alá egy nemrég megtalált, félmillió éves preneandervölgyi nyelvcsont.

A neandervölgyi ember Európa és Ázsia egyes területein jelent meg több százezer évvel ezelőtt. Gyakorlott eszközkészítő volt, vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott, állatbőrökkel védekezett a hideg ellen, és ismerte és használta a tüzet. Korábban úgy hitték, hogy a modern ember harmincezer évvel ezelőtt szorította ki Európából, de az újabb kutatások szerint csak 24 ezer évvel ezelőtt halt ki.