Mihály
12 °C
21 °C

Vörös húst ettek a neandervölgyiek

2008.04.29. 07:55
Német kutatók szerint főleg vörös húsból állhatott a neandervölgyi ősember étrendje. A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet humánevolúciós tanszékének munkatársai a neandervölgyi ősember Délnyugat-Franciaországban előkerült egyik fogát vizsgálták.

A kutatók egy beomlott sziklabarlangból előkerült jobb felső kisőrlőfogból vettek mintát. Összehasonlításképp a helyszínen talált állati maradványokból – bölényekből, őskori lovak, szarvasok, hiénák maradványaiból – is mintát vettek. A tudósok az emberi és az állati maradványokban fellelhető azonos szén- és nitrogénvegyületekre voltak kíváncsiak. Ezek a vegyületek ugyanis a fogakba épülve következtetni engednek az egyén gyerekkori étrendjére. Mint kiderült, a neandervölgyi ősember fogában talált izotópok azonosak a nagy növényevő állatok csontozatában talált leletekkel. A kivételt a szarvas képezte, amely feltehetőleg a hiénának szolgált táplálékul.

A vizsgálatok szerint a neandervölgyi ősember főleg nagytestű emlősök húsával táplálkozott, és nem volt válogatós: az elejtett zsákmány minden ehető porcikáját elfogyasztotta, beleértve a csontvelőt és a belső szerveket is. Mint a kutatók rámutattak, étrendjéből teljességgel hiányzott a bab, a gabonafélék, vagy a dió. Valamennyi növényi eredetű táplálékot ugyan magukhoz vettek, de nem ez volt a fő fehérjeforrás.

A neandervölgyi ősember étrendje igen szegényes volt a vele egy területen élő Homo sapienséhez képest. A modern ember képes volt elejteni a kisebb és gyorsabb zsákmányt, így a madarakat, vagy a halat: ez őseinknek nagyobb táplálkozási szabadságot biztosított. Ezáltal létszámuk gyorsabban gyarapodott, egy adott terület több ember számára biztosított táplálékot. A neandervölgyi ősember, amely kis csoportokban élt Európa és a Közel-Kelet bizonyos részein, körülbelül 25-30 ezer évvel ezelőtt tűnt el, nem sokkal azután, hogy területükön felbukkant a modern ember.