Oszkár
20 °C
29 °C

Nem háltunk neandervölgyiekkel

2008.07.17. 06:43
Olasz kutatók dns-elemzése szerint a neandervölgyi és a cro-magnoni ősemberek nem hoztak létre közös utódokat – írja az ABC News.

A cro-magnoni ősemberek az Európában élő első Homo sapiensek voltak, időszámításunk előtt 45 ezer és 10 ezer között népesítették be a kontinenst. A dns-ük szerkezete megegyezik a ma élő emberével – legalábbis ezt állítja Guido Barbujani evolúciós antropológus, a Ferrerai Egyetem munkatársa, aki kollégáival egy 28 ezer éves cro-magnoni dns-mintát vizsgált. A tudós azt is megállapította, hogy a génekben semmi nyoma nincs annak, hogy cro-magnoni őseink közös utódokat hoztak volna létre a körülbelül 25-30 ezer évvel ezelőtt kihalt neandervölgyi ősemberrel.

Barbujaniék már 2003-ban publikálták eredményeiket, de akkor felfedezésük sok kritikát kapott, többen felvetették, hogy a cro-magnoni dns-minta szennyeződött azoknak a tudósoknak a dns-ével, akik kapcsolatba kerültek vele, és ez befolyásolta az eredményeket. Az olasz kutatók mostanra mintát vettek mindenkitől, aki a cro-magnoni dns-sel dolgozott, és összehasonlító elemzések alapján kizárták a szennyeződés lehetőségét.

Tom Gilbert, a Koppenhágai Egyetem ősi dns-ekkel foglalkozó kutatója, aki a korábbi tanulmány egyik fő kritikusa volt, most meggyőzőnek nevezte az olasz tudósok eredményét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dns-minták szűkössége miatt nem zárható ki teljesen, hogy a neandervölgyiek és a cro-magnoniak mégis megosztották az ágyukat valamikor. Barbujani és kollégái ugyanis csak anyai úton öröklődő, mitokondriális dns-t tudtak vizsgálni. Az olasz kutató egyetértett Gilbert kommentárjával, de felhívta a figyelmet arra, hogy az eddig Európában megtalált cro-magnoni és neandervölgyi koponyák és csontvázak szerkezete is arra utal, hogy a két ősember nem hozott létre közös utódokat.