Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Egy csillag halála

2001.08.29. 15:59
A Hubble-űrteleszkóp segítségével csillagászok először figyelhették meg teljességében, hogy hogyan néz ki egy felrobbanó csillag. Az látványos esemény a Naprendszertől ötezerhatszáz fényévnyire következett be.
Végpuszuláson átesett vagy afelé tartó csillagok nem annyira ritka dolgok, olyat viszont, amit a Hubble-űrteleszkóp rögzített, még nem láttak a csillagászok.

A robbanás
Ötezernyolcszáz fényévnyire a Naprendszertől, a Lopótök-csillagködben - amely magas kéntartalma miatt Záptojás-csillagköd néven is ismert- , felrobbant egy csillag. A földi légkör zavaró tényezőitől független űrteleszkóp, a Hubble kiváló minőségű képeket készített a csillagköd közepén gáz- és porfelhők takarásában megbúvó jelenségről.

A robbanás nagyon erős volt - a csillag szinte teljesen két különálló gázgömbbé vált. A képen sárgára színezett lökéshullámban a kilökődött gáz óránként másfél millió kilométeres sebességgel távolodik a robbanás központjától, és hidrogén és ionizált nitrogén keverékéből álló gázfelhőt alkot.

Ugyanaz közelebbről

A mi Napunkra is hasonló sors vár egymilliárd év múlva.

Aki esetleg siettetni szeretné csillagunk végét, hogy egy ilyen jelenséget közvetlen közelről is megfigyelhessen, az csatlakozhat a "Pusztítsuk el a Napot" mozgalomhoz.

A mozgalom jelképe a fekete szalag

A számítógépes világhálózaton szerveződő, alulról jövő kezdeményezést a Simpson család című népszerű rajzfilmsorozat egyik szereplője, az atomreaktor-tulajdonos Burns egyik mondata indította el. "Az ember az idők kezdete óta arra vágyott, hogy elpusztítsa a Napot" - mondta Burns.

A mozgalom ismertetője szerint a Napot azért kell elpusztítani, mert veszélyes: leégést, aszályt okoz, és megvakítja azt, aki belenéz. A Nap elpusztítására a tudomány még nem talált megfelelő módszereket, de eddig szóba került, hogy az égitestet vízzel vagy ABBA-kazettákkal lehetne bombázni, esetleg el lehetne fújni.