Ágnes
-1 °C
2 °C

A válasz: négy

2003.07.24. 10:53
Amerikai kutatók végre megtalálták az élet, a világmindenség meg minden lényegét firtató kérdésre a választ; de az sokak hitével ellentétben nem negyvenkettő, hanem négy.
Geoffrey West, a New Mexico-i Santa Fe Intézet munkatársa az Új-Zélandi Fizikai Intézet éves konferenciáján kijelentette: "Az élet mágikus száma a négyes." West és kollégái, James Brown és Brian Enquist amerikai ökológusok több mint ötven különböző aránypárt találtak a természetben, például a testméret és a pulzusszám viszonyát, melyek mind a négy hatványaival arányulnak egymáshoz.

West egyébként évek óta publikálja tudományos folyóiratokban a cikkeit a természetben fellelhető arányokról és fraktálokról, tavaly Budapesten is járt, ahol szintén ebben a témában tartott előadásokat.

Ha nagyobb, akkor kisebb

West a konferencián hétköznapi nyelven is megvilágította a dolgot: "Ha valaki például 16-szor nagyobb a kutyájánál, a pulzusszáma fele lesz a kutyáénak" - idézte a New Zealand Herald. Az átlagos testméret és az élet hossza is hasonlóképpen aránylik, például ha valaki 16-szor nagyobb a kutyájánál, kétszer hosszabb ideig fog élni, magyarázta West. Sőt, a modern orvostudománynak köszönhetően még tovább is, de az nem véletlen, hogy a civilizáció előtti ember átlagos élettartama harminc év volt, hangsúlyozta.

Ezen összefüggések alapján még az is kijelenthető, hogy az emlősök szíve - átlagos élettartamukat figyelembe véve - nagyjából ugyanannyiszor, körülbelül másfél milliárdszor ver életükben, függetlenül attól, hogy kutyáról, emberről, egérről vagy elefántról van szó. West szerint ez azt is jelenti, hogy minden testmérethez tartozik egy adott maximális élettartam.

Ha nagyobb, akkor nagyobb

West és munkatársai szerint minden élőlénynél felfedezhetők ezek a "negyedik hatványos" törvényszerűségek, azok az egysejtű baktériumok energiafelvételének mértékétől az amazonasi esőerdők fáinak magasságáig mindenhol tetten érhetők.

Úgy gondolják, hogy az arányosság valamiképpen összefüggésben áll a szervezetek tápanyagelosztó rendszerével. A kapillárisok és a sejtek mérete minden élőlényben ugyanakkora, és az egyre nagyobb szervezetekben a tápanyagelosztó rendszer mérete hatványozattan növekszik.

Az elképzelést nem tartják a valóságtól elrugaszkodottnak a kollégák, a New Zealand Heraldnak nyilatkozó Peter Wills, az aucklandi egyetem fizikusa egyenesen úgy vélekedett, hogy az elméletet széles körben elfogadják, annak ellenére is, hogy még nincs teljesen kidolgozva. "Nem ismerek senkit, aki szerint elképzelhetetlen lenne" - mondta a fizikus.