Gusztáv
-4 °C
1 °C

A védekezés új dimenziója - a nem gyilkoló fegyverek

2001.09.16. 15:51
Most, az Amerikát ért terrortámadások után, és a valószínűleg hamarosan bekövetkező katonai válasz előtt, talán érdemes egy kis figyelmet szentelni egy - az erőszak eszkalációját esetleg megállítani képes - új eszközrendszernek, a védekezés minőségileg magasabb fokát jelentő nem ölő fegyvereknek.
Ha a palesztin fiúk kőzáporára - de akár fegyveres támadásra is! - nem golyóval, hanem akusztikus, mikrohullámú, gáz- vagy egyéb nem ölő fegyverrel válaszol az izraeli katona, a támadásnak akkor is véget vet, de úgy, hogy nem ad újabb érvet újabb és újabb öngyilkos fanatikusoknak az újabb és újabb gyerektemetések látványával. A közelmúltban kizárólag könnygáz használatával sikeresen verték vissza a feldühödött szerbek egésznapos kőzáporos ostromát francia NATO-katonák Koszovóban. Pedig a könnygáznál hatásosabb nem gyilkoló fegyverek is szép számmal vannak már.

A fanatikusok hoppon maradnak
Az akusztikus fegyverek között létezik olyan berendezés, mely folyamatos alacsony frekvenciájú sugárzást gerjeszt, ami a célszemélyekben hányingert, rosszullétet, zavartságot idéz elő. Helikopterekről és repülőgépekről is bevethető.

Egy másik változata az alacsony frekvenciás hangimpulzust hanggolyóként lövi a célpontra, a becsapódás tompa, nagy erejű ütésként hat. Mint a gumilövedék, csak a becsapódás ereje itt szabályozható, korrigálható. Egy százkilós ellenfél ugyanúgy ledönthető vele, mint egy ötvenkilós, csak a szabályozón kell állítani. A lényeg, minden nem gyilkoló fegyver óriási előnye: a megtámadott személy nem szenved maradandó károsodást, nem hal meg. Nincs temetés, a fanatikusok hoppon maradnak.

A mikrohullámot szintén alkalmazzák fegyverként, több változatban. Van olyan szerkezet, amely a bőr legfelső rétegét - egy ponton - úgy felhevíti, hogy rendkívüli, égési sérüléshez hasonló fájdalmat okoz, de valódi, komoly sérülés nem keletkezik. Egy másik változat mikrohullámai beljebb hatolnak a szervezetben, és így okoznak rosszullétet, de szintén maradandó károsodás nélkül.

A harci gázok területén is vannak újdonságok: az álmosságot, bódulatot okozó, sőt kifejezetten altató harci gázok fejlesztése is végső stádiumban van, hamarosan bevethetők lesznek. Megjelentek fegyverként az elviselhetetlen bűzt árasztó anyagok is.

A szembenállók mozgásának akadályozására ultrasíkosító folyadékok, ragadós hab és egyéb feltartóztató lelemények állnak rendelkezésre. Járművekben ülő ellenfél feltartóztatására gumioldó, fémgyengítő, motorleállító vegyszerek alkalmazhatók, amelyek gránátokban, bombákban vagy egyszerűen a járművekre, akár harckocsira is permetezve a levegőből juttatnak célba.

Elektronikus alkatrészekkel rendelkező harci eszközök tönkretételére nagy energiájú elektromágneses impulzus fegyvert fejlesztettek ki, amely akár műholdról is alkalmazható.

Hogy miért nem ezekkel a fegyverekkel harcolnak a szembenállók a világ harcterein?
A hivatalos magyarázatok szerint ezek a fegyverek még nem eléggé tökéletesek, kicsi a hatótávolságuk, nagy a bevetési kockázatuk a kezelőszemélyzet számára. De a hagyományos fegyvereket gyártó cégek ellenérdekeltsége bizonyára szerepet játszik a nem ölő fegyvereknek a kívánatosnál lassabb terjedésében, mint ahogy abban is, hogy az Egyesült Államok katonai költségvetéséből csak néhány százalék jut e fegyvertípus fejlesztésére és beszerzésére. Hogy ez az arány az utóbbi időben némileg mégis javult, ebben a közvéleménynek is jelentős szerepe van. Chris és Janett Morris vezetésével egyre erősödő mozgalom bontakozott ki a nem ölő fegyverek elterjesztéséért.