Nyelv, amit csak egy ember beszél

2008.01.18. 13:50
Nepálban több mint száz különféle nyelven beszének, de ezek többsége veszélyben van. A dura nyelvet már csak egy anyóka ismeri.

Kapkodnak a nepáli nyelvészek: egyetlen reményük a már szinte kihalt dura nyelv leírásához a nyelv utolsó ismerője, egy 82 éves asszony. A kutatók most megfeszített tempóban a nő halála előtt igyekszenek rögzíteni a nyelvet. Szoma Deví Dura számos népdalt és mesét ismer anyanyelvén, azonban sajnos már részben süket és vak.

"Olyan ő, mint a hegyek mögött lenyugvó nap," - jellemzi Kedar Bilas Nagila, aki doktori disszertációjának részeként már 2300 dura szót örökített meg - "ha ő meghal, akkor sötétbe borul a dura nyelv, és mindörökre eltűnik".

Szoma Deví a Himalája hegyóriásai között fekvő Duradanda faluban él. Az egyetlen személy, akivel kihaló anyanyelvén beszélgethetett - egy szomszédos faluban lakó asszony -, tavaly meghalt. Családjával és barátaival az idős nő nepáliul vagy gurung nyelven érintkezik.

A világ nagyjából 6500 nyelvéből átlagosan kéthetente kihal egy. Nepálban több mint száz különféle élő nyelvet használnak, többségük azonban erősen veszélyeztetett, főként azért, mert a közoktatásban a nepálit és az angolt használják.

"Amikor általános iskolába jártam, volt két dura barátom, de velük is nepáliul beszélgettem. Ők már nem ismerték népük nyelvét" - magyarázza a 38 éves nyelvész - "Szoma Deví hatalmas kincs".

A tudós Katmanduba szállíttatná az idős asszonyt gyógykezelésre, de nincs elég pénze rá. A rendelkezésére álló időben le akarja jegyezni a tibeto-burmai nyelvcsaládhoz tartozó dura nyelv szótárát és nyelvtanát. Abban reménykedik, hogy a nagyjából ötezer főt számláló dura közösségből sokan fognak majd kedvet érezni őseik nyelvének megtanulásához, miként sokan tanulnak szanszkritül vagy latinul.  • Hírek
  • Hírek