Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Újra lefilmezték a Loch Ness-i szörnyet

2007.06.04. 22:00
Egy hobbitudós videofelvételt készített az állítólagos Loch Ness-i szörnyről. Gordon Holmes 55 éves technikus május végén kapta le "Nessie-t" – vagy legalábbis valami hosszúkás izét, ami gyorsan mozgott a felszínen. Ennek apropóján kicsit utánajártunk a Nessie-legendának.

Holmes filmjéről a CNN és a BBC is hírt adott. A CNN-nek nyilatkozó Adrian Shine tengerbiológus és Nessie-specialista, a drumnadrochiti Loch Ness 2000 központ munkatársa szerint a videó az egyik legjobb felvétel, ami a szörnyről valaha készült. Shine a következő hónapokban alaposabban elemzi majd a filmet, aminek nagy erénye, hogy Holmes a hátteret is filmezte. Ez azért fontos, mert pontosan meg lehet állapítani a feltételezett szörny méretét, sebességét és felbukkanási helyét, és kevésbé valószínű, hogy hamisítványról van szó.

A skót STV riportja a YouTube-ra is felkerült. A közölt filmrészlet érfalszakasztó izgalmakat tartogat: egy messziről filmezett izé úszik a tó felszínén. A "szörny" állítólag 15 méter hosszú és 10 km/h-s sebességgel szeli a habokat. A videónak leginkább azok örülhetnek, akik a Loch Ness környéki turizmusból élnek, Nessie újabb felbukkanása bizonyára a helyi idegenforgalmat is fellendíti majd.

A Cryptomundo nevű, titokzatos lényekre specializálódott oldal ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Holmes nem éppen beszámítható – a tudós állította már azt is, hogy tündéreket filmezett. Ez nem akadályozta meg a Rock Ness nevű zenei fesztivál szervezőit abban, hogy egymillió fontot ajánljanak fel annak, aki bizonyítja Nessie létezését.

A mostani felvétel
1936-os videó a lényről

Őslény, elefánt vagy fenyőfa?

Loch Ness Nagy-Britannia legnagyobb és legmélyebb tava, 230 méteres mélységével az Északi-tengert is felülmúlja. A szörnyről először egy i.sz. 7. századi krónika tesz említést, amely leírja, hogy 565-ben Szent Kolumba hogyan mentett meg egy piktet (helyi skótfelföldi törzs tagja) a lénytől. Először az 1930-as években filmezték le a szörnyet, azóta több mint 4000 észlelést tartanak számon.

A lény kilétére egészen elképesztő magyarázatok születtek. A leggyakrabban hangoztatott elmélet szerint a szörny valójában tokhal vagy angolna. Szakértő horgászunk, Szily kolléga szerint az angolna elképzelhető lenne, mert a zsákmányhalak ívásakor ezek az állatok a felszínen vadásznak, de a méretek nem stimmelnek. Ugyanis a legnagyobb tengeri angolnafaj is csak kb. 4 méteresre nő meg, a leírások szerint pedig Nessie ennél jóval nagyobb.

A vadabb elképzelések szerint a szörny nem más, mint a Plesiosaurus nevű őshüllőfaj egy példánya, de olyan teória is akad, ami egy eddig ismeretlen, hosszú nyakú fókafajjal vagy vándorcirkuszból megszökött elefánttal magyarázza a jelenséget. Egy svéd néprajzos szerint a lény egy régi skót legenda, a kelpie továbbélése. A kelpie meséjével a régi korok skót anyái riogatták gyerekeiket, hogy ne menjenek a mély tó közelébe: a monda szerint a tóban lakó, gonosz kelpie a parton lóvá változik, majd belevágtat a vízbe azzal, aki a hátára ül. Végül, a hihetőbb magyarázatok közé tartozik, hogy hirtelen felbukkanó, majd lesüllyedő fák azok, amiket szörnynek néznek. A tó körül rengeteg fenyő található – az elképzelés szerint a tó mélyére süllyedő fákból kiszabaduló gyanta csapdába ejti a fa bomlásakor keletkező gázokat, ezek hozzák fel a fát, ami a gáz távozása után visszasüllyed.

Plesiosaurus?
Elefánt?
Vicces kedvű tintahal?

Mindenhol ott van

A szörnyről készült fotók és videók többségéről bebizonyították, hogy hamisítványok, ennek ellenére a Nessie-kultusz ma is él. A videómegosztó oldalakon több paródia, áldokumentumfilm és montázs található, a Toyota pedig olyan vicces reklámokkal hirdetett Skóciában, amelyeknek a szörny volt az egyik főszereplője.

Reklámok Nessie-vel

Nessie a popkultúrában is számos alkalommal felbukkant. Helyet kapott egy Simon Templar-sztoriban, több ponyvaregényben és képregényben, de rajzfilmekben (Scooby Doo, Spimpsons, Johnny Bravo) is szerepelt már. A Mastodon nevű progresszív metálbanda az Ol'e Nessie című számban emlékezett meg róla, a The Real McKenzies nevű, skót folkelemeket és punkot vegyítő együttestől a Nessie érdemel mindenképpen említést, Werner Herzog pedig a The Incident at Loch Ness című áldokumentumfilmjével állított emléket a lénynek. Nessie legtöbbször mégis videojátékokban szerepelt: megtaláljuk a World of Warcraftban, a Mario-játékokban és a Simsben, a női Indiana Jones, Lara Croft pedig két Tomb Raider-játékban is találkozik vele. A Tomb Raider III-ban kiderül, hogy a lény valójában egy gépezet, a Tomb Raider: Legendsben viszont már szörnyetegként jelenik meg.

Részlet a The Incident at Loch Nessből
Lara Croft kijátssza a szörnyet