Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Gombamód szaporodnak a netes fűboltok

2002.02.26. 14:00
Egyre több kábítószer (gyógyszer, rekreációs tudatmódosító) cserél gazdát az interneten, áll az ENSZ Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Szerve (INCB) éves jelentésében. A vény nélkül kapható gyógyszerek ugyanolyan népszerűek, mint a webes marihuána-shopok.
Az online gyógyszertárak orvosi vény nélkül, gyakran illegálisan kínálnak kábítószerként is felhasználható készítményeket, sőt a terjesztők előszeretettel használják a világháló chat oldalait.

Nagy-Britanniában tavaly az Interpol csaknem ezer olyan weboldalt talált, amely főleg kannabisz-származékok árusításával foglalkozott.

Házias ízek

A gyors kábítószer-terjedés egyik oka az, hogy a készítéshez nem kell vegyészi szakképesítés, mivel a világhálóról szinte minden megtudható ezzel kapcsolatban.

Ezt jelzi az is, hogy az elfogott kábítószer-készítők alig 10 százalékának van valamilyen vegyészi képesítése, azaz "amatőrizálódott" a készítés és a terjesztés, s ez nehezíti a felderítést is.

Afrikában a heroin a sláger

A nemzetközi kábítószerhelyzet fontosabb új fejleményei kapcsán megemlítette, hogy Afrikában egyre gyakoribb a heroin intravénás használata, ami növeli az AIDS- és a HIV-fertőzöttek számát. Dél-Afrikában az elmúlt három évben például 40 százalékkal emelkedett az intravénás heroinhasználók száma.

Dél-Amerikában a kábítószer-kereskedők tovább szélesítették termékskálájukat, ugyanis a lefoglalt szállítmányokból arra lehet következtetni, hogy a kokain és a heroin mellett már ecstasy forgalmazásával is foglalkoznak.

Nem csípik a legalizációt

Az INCB szerint történelmi hiba lenne a kannabiszt az alkohol-, vagy a dohánytermékekhez hasonlóan legalizálni.

Kanadában olyan rendeletet fogadtak el, amely orvosi megfontolásból lehetővé teszi a kannabisz használatát, de több európai országban is enyhítettek az erre vonatkozó szabályokon.

Az INCB jelentése szerint az Afganisztánt még tavaly uraló tálib rezsim ópiumtermesztési tilalmának tudható be az, hogy 2001-ben Burma lett az illegális ópiumtermesztés fellegvára.

Káeurópában minden kapható

A jelentés kitér Európára, azon belül térségünkre is, és úgy fogalmaz: lelassult a kábítószer-fogyasztók számának növekedési üteme, viszont az országok "nyitott drogszíntérré" váltak.

Adatok szerint a világon mintegy 200 millió ember fogyaszt kábítószert. Az ebből a kereskedelemből származó illegális pénzösszeg nagysága megközelíti a 400 milliárd dollárt, ami a nemzetközi kereskedelem egynyolcada.

A fejlett országokban évente 120 milliárd dollárt fordítanak kábítószer elleni küzdelemre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!