Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az internet hiánya kiöli az érzelmeket

2004.09.25. 21:45
A Yahoo és az OMD reklámcég által szponzorált kutatás szerint az internetnélküliség megmérgezi a júzerek érzelmi életét, a netfüggők emocionálisan kiüresedett emberekké válnak.
A kutatás során huszonnyolc felhasználót két internetmentes héten át filmeztek, illetve arra kérték őket, hogy naplószerűen írják le a hálóhiányból fakadó gondolataikat, érzéseiket. Két hét után a kutatócsoport megállapította, hogy a netmegvonás súlyos hatással van az érzelmekre és a társas kapcsolatokra is, írja a Cnet.

Képtelenek a kapcsolatteremtésre

A vizsgált személyek különféle feladatok megoldásában és vásárlásban vezették le az internetnélküliség által okozott frusztrációt. A társas helyzetekben a netnélküliek úgy érezték, hogy képtelenek a kapcsolatteremtésre, még a legközelebbi barátaikkal sem kommunikáltak, mivel legtöbbjükkel korábban a személyes vagy akár telefonos kapcsolattartás helyett kizárólag emailben, illetve chat- és üzenetküldő programokon keresztül érintkeztek.

A kutatók a vizsgált személyek munkatársaival is készítettek interjúkat, amelyekből kiderült, hogy a netnélküli netfüggők munkahelyi viselkedése és a kollégákhoz fűződő viszonya is nagy mértékben megváltozott. Munkatársaik unalmasabbnak és lustábbnak látták őket a netes időkhöz viszonyítva.

A munkahelyi netezés elengedhetetlen

A felmérésben résztvevő júzerek döntő többsége arról számolt be, hogy az internet biztosítja számukra azt a hátteret, amelynek segítségével helytállnak a való életben, a személyes kapcsolatokban és a munkahelyükön is. "Hiányzik az a privát életem, amit az internet nyújt az irodámban" - fogalmazott Kim, a kutatás egyik résztvevője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!