Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nanocsöveken kommunikálnak az idegsejtek

2005.05.29. 10:21
Olasz kutatók felfedezték, hogy nanocsövecskékkel borított felületen tenyésztett agysejtek között javult a kommunikáció. Az eredmény áttörést hozhat az idegsérülések gyógyításában.

"Az ötlet az idegnyúlványok és a nanocsövek strukturális hasonlóságából jött és mivel a szén nanocsövek vezetők vagy félvezetők lehetnek, elméletileg felhasználhatóak az egymással nem kommunikáló idegsejtek strukturális és funkcionális összekötésére" - magyarázták a Trieszti Egyetem munkatársai, Laura Ballerini és Maurizio Prato a Nanotechweb-nek.

A kísérlet során a kutatók dimetilformamidban oldott szén nanocsöveket cseppentettek egy üveglapra. Az oldat felszáradását és hőkezelést követően az agy hippokampusz nevű részéből származó idegszövetet tenyésztettek a nanocsöves üvegen.

Az eredményt síma üvegen tenyésztett idegsejtekkel hasonlították össze. Az idegek hasonló tulajdonságokat mutattak a kétféle üvegen: azonos volt membránjuk elektromos potenciálja, ellenállása, és kapacitása. A nanocsöveken tartott idegeknél azonban hatszor olyan gyakoriak voltak a posztszinamtikus-áramok.

A kutatók demonstrálták, hogy a szén nanocsövek hatására jelentősen javult az idegi jelátvitel hatékonysága. Ez alapján hosszabb távon olyan eljárásokat fejleszthetnek ki, amellyel mesterséges úton össszeköthetik az egymással valamilyen okból nem kommunikáló idegsejteket.

Az eredmény emellett új utat nyit az idegrendszeri implantátumok terén is.