Mátyás
-6 °C
1 °C

Tengeribetegséget okoz a NeuroPop zenéje

2004.05.03. 13:27
A NeuroPop idegsejtekre ható algoritmusokat csempészett a zenéjébe, így minden egyes szerzeményével más és más kedélyállapotot képes elérni, és a számok a megszokottnál hevesebb reakciót váltanak ki a hallgatókban. A vállalat abban reménykedik, hogy a filmgyártókat és videojátékok készítőit érdekli az ötlet.
A NeuroPop első albuma, az Overload: The Sonic Intoxicant vegyes érzelmeket válthat ki a hallgatókban, ugyanis a nyugtató hatású, elmélkedést segítő számok mellett olyan szerzeményt is megtalálhatóak rajta, amely tengeri betegséget okozhat, írta a Wired.

Kotta az agyhoz

"Megkerestük azokat a hangokat, amelyek meghatározott reakciót váltanak ki az emberekben, így azokat bármilyen létező zenébe vagy hangba beleolvaszthatjuk" - mondta Seth Horowitz, a NeuroPop vezető kutatója, és a New York-i Stony Brook Egyetemen végez kutatásokat.

Horowitz elmondta: amikor kitalálják, hogy egy adott számnak milyen reakciót kell kiváltania, először megnézik, hogy melyik agyterület a felelős a kívánt reakcióért. Ezután a saját adatbázisukból előkeresik azokat a hangokat, amelyek ugyanezt az agyterületet stimulálják.

A különböző tevékenységekért és érzelmekért felelős agyterületek és a hallással foglalkozó agyterületek kapcsolati mintáit megvizsgálva összeállítható egy hangkönyvtár, amelyben minden tételhez tartozik egy adott érzelem vagy hangulat, mondta a kutató, aki egyelőre nem hozta nyilvánosságra a munkájához kapcsolódó tanulmányait, de ezt egy éven belül meg kívánja tenni.

Alaptalan anekdoták?

A zene és az agy kapcsolatát vizsgáló Mark Tramo nem győződött meg arról, hogy a NeuroPop termékének valódi tudományos alapja van, hiszen még nem végeztek megfelelő kutatásokat ezzel kapcsolatban; szerinte az eddigi bizonyítékok csupán anekdotaszerűek.

"Az emberek a csecsemőkortól kezdve ugyanolyan könnyen sajátítják el a zenét, mint a nyelvet. Ha megértjük, hogy az agyunk miként dolgozza fel a zenét, akkor azt is megtudhatjuk, hogy a hallórendszer, a memória, a tanulási képesség és a kreativitás miként működik az agyban" - mondta Tramo.

Tramo az Institute for Music and Brain Science igazgatójaként azt akarja klinikai körülmények között megvizsgálni, hogy miként hat a zene a rákos betegekre és súlyosan beteg csecsemőkre.