Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megoldódott az elvesző neutrínók rejtélye

2002.04.27. 10:45
Kanadai, amerikai és brit kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy a Napból érkező neutrínók közül sok megváltozatja a típusát, míg elér a Földre. Ezzel véget ért a talányos jelenség körüli 40 évi bizonytalanság. Egy remény azonban nem vált be, a neutrínók révén nem sikerült magyarázatot adni a rejtőző "sötét anyag" kérdésére.
A neutrínók a csillagok normális élete során, illetve a felrobbanó szupernovákban keletkeznek nagy számmal, és aztán akadály nélkül áthaladnak minden anyagon. A Napból érkező neutrínók számát ki lehet számítani, de a közvetlen megfigyelésükre nincs lehetőség, mivel nem rendelkeznek elektromos töltéssel és tömeggel sem. Igen ritkán közvetve kimutathatók: amikor összeütköznek egy másik részecskével, apró felvillanás képződik (Cserenkov-sugárzás).

Eddig nem találták a neutrínókat

Mostanáig azonban mindössze a Nap által sugárzott neutrínók alig egyharmadát sikerült megtalálni. Ez a detektorok hibája is volt, mivel a hatalmas tartályokban sima vízzel várták az ütközéseket. A kanadai Sudbury neutrínó obszervatóriumban (SNO) azonban 2300 méterrel a földfelszín alatt, egy felhagyott régi nikkelbányában nehézvízzel dolgoznak, és így a rejtélyes részecske mind a három típusát fel tudják deríteni. Az SNO napokban kiadott közleménye szerint ezeket összeszámlálva kiderült, hogy megtalálták az elveszettnek hitt neutrínókat.

Nem vész el, csak átalakul

Bizonyosnak látszik, hogy a Naptól a Föld felé tartva a részecskék kétharmada megváltoztatta a típusát. Ezt a képességüket már korábban bebizonyították egy japán detektor segítségével. Most Kanadában sikerült ezeket az eredményeket igazolni, és tovább finomították a neutrínó tömegét megbecsülő számításokat.

Ennek alapján a neutrínók a világűr 90 százalékát kitevő rejtett "sötét anyag" alig egy százalékát adhatják. Hogy a fennmaradó rész miből áll, elég ideig gondolkozhat rajta az emberiség. A neutrínó-kibocsátás ugyanis lassítja a Nap égését. Enélkül a Föld központi csillaga sem húzta volna 4,5 milliárd évig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?