Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

Megjósolható a DNS-ből a vezetéknév

2006.02.24. 16:18
Törvényszéki orvosszakértők is alkalmazhatják majd azt a brit kutatási eredményt, amely szerint egy bűnügy helyszínén található DNS-minta alapján következtetni lehet a gyanúsított vezetéknevére. A genetikai kapcsolat feltárásán alapuló módszer nem tökéletes, mégis fontos nyomozati eszköz lehet, írja a BBC.

A brit Leicester Egyetem kutatócsoportjának módszere a férfiak Y-kromoszómájának vizsgálatán alapul. A sejt genetikai információit hordozó DNS, kromoszómának nevezett makromolekulákba van csomagolva. Az Y-kromoszóma kizárólag a férfiak genetikai kódjában létezik, és apáról fiúra száll - csakúgy, mint a vezetéknév. "Egy bizonyíték sem alapozhat kizárólag az Y-kromoszómára, de módszerünk nyomozati eszközként segítséget jelenthet a gyanúsított azonosításában" - mondta Mark Jobling, a Leicester Egyetem professzora.

Adatbázis kell

A kutatócsoport a Current Biology szaklap legutóbbi számában jelentette meg vizsgálatának eredményeit. Eszerint a információ kinyeréséhez egy legalább negyvenezer vezetéknevet és a hozzájuk tartozó Y-kromoszóma-profilokat tartalmazó adatbázisra lenne szükség.

Jobling kiemelte, hogy a módszer csak bizonyos határok között alkalmazható. A populáció kevesebb mint felénél hatékony jóseszköz, de csak akkor, ha kizárják a leggyakoribb vezetékneveket, így Nagy-Britanniában a Smith, Taylor vagy Williams neveket. "Ha elég nagy adatbázissal dolgozunk, a bűneset helyszínéről származó minták alapján kapunk egy listát a nevekről. Ezzel összevethetjük a gyanúsítottak listáját. Néhány nyomozásban viszont akár ezer főre is rúghat a lista" - mondta Jobling a BBC-nek.

Hogy néz ki a gyakorlatban?

A leicesteri kutató szerint a rendőrségnek akkor kellene az Y-kromoszóma- és vezetéknév-adatbázisból keresnie, amikor a nemzeti DNS-lista nem ad találatot. "Előállhat egy olyan helyzet, hogy az Y-kromoszóma alapján 25 vezetéknév lehetséges. Ekkor lehet összevetni a gyanúsítottak körével, megnézni, szerepel-e a huszonöt vezetéknév közül valakivalamelyik. Ha szerepel, akkor lehet kérni tőle DNS-mintát és készíteni egy hagyományos DNS-profilt. Abból kiderül, azonos-e a bűneset helyszínén regisztrálttal" - magyarázza Jobling.

Az Y-kromoszóma kevéssé változik generációról generációra, így a tudósok tanulmányozhatják a különböző férfiági leszármazás kapcsolatrendszerét. Ugyanazzal a vezetéknévvel rendelkező férfiaknak hasonló az Y-kromoszómája. Bonyolítja a rendszert, ha valaki örökbefogadott, vagy nevet változtatott, esetükben ez a kapcsolat nyilván nem áll fenn.

Minél, annál

A vizsgálatban a kutatócsoport százötven véletlenszerűen válogatott férfi Y-kromoszómáját hasonlította össze - olyan személyekét, akiknek hagyományos brit vezetéknevük van. A minta kevesebb mint negyedében sikerült a közös származást kimutatni, de a kutatók szerint ez rendkívül jó eredmény ahhoz képest, hogy véletlenszerűen válogattak, ráadásul kis mintát használtak.

Az eredmények szerint ha két férfinak ugyanaz a vezetékneve, szignifikánsan nagyobb az esélye annak, hogy az Y-kromoszóma-profiljuk is hasonló. Az összefüggés annál erősebb, minél ritkább vezetéknévről van szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!