Zoltán
-4 °C
9 °C

A négerek butábbak?

2007.10.18. 12:07
Egy genetikus azt fejtegette a napokban, hogy Afrikának sötétek a kilátásai, mert a segélypolitika abból indul ki, hogy a feketék olyan intelligensek, mint a fehérek, pedig a tudós szerint nem.

James Watson orvosi Nobel-díjas amerikai genetikus felháborodást váltott ki minapi lapnyilatkozatával, amelyben kijelentette, hogy a feketék "kevésbé értelmesek", mint a fehérek. A tekintélyes londoni Science Museum tiltakozás jeléül már le is mondta az amerikai tudós péntekre tervezett előadását.

Kár a segélyért

Az orvosi Nobel-díj 1962-es kitüntetettje azt a nézetét hangoztatta a minap a The Sunday Timesnak adott nyilatkozatában, hogy rosszak az afrikai kontinens kilátásai, mert "a Nyugat abból indul ki segélyezési és fejlesztési politikájában, hogy az afrikaiak intelligenciája megfelel a miénknek, holott minden vizsgálat ellentmond ennek". Meggyőződése szerint "a következő tíz évben fel fogják fedezni azokat a géneket, amelyek felelősek ezekért a különbségekért".

Emberjogi szervezetek képviselői követelik Watsontól kijelentésének visszavonását, és elvárják tőle a bocsánatkérést.

Watson a 2004-ben elhunyt Francis Crickkel együtt térképezte fel 1953-ban az emberi DNS (örökítő anyag) szerkezetét. Watson és Crick a röntgenkrisztallográfia mérési módszerének kidolgozójával, Maurice Wilkinssel együtt kapta meg 1962-ben az orvosi Nobel-díjat.

A most 79 éves amerikai tudós új könyvének bemutatására érkezett Nagy-Britanniába, ahol a jövő héten kezdik árusítani művét. Az ország legjelentősebb egyetemeit és tudományos intézményeit kívánja felkeresni. Új könyvében (Avoid boring people. Lessons from a life in science - Kerüld az unalmas embereket! Tanulságok egy tudományban eltöltött életből) is olvasni a tudós lapnyilatkozatához hasonló fejtegetéseket.

Watson nem először kelt feltűnést megbotránkozást keltő kijelentéseivel. 1997-ben azt hangoztatta egy nyilatkozatában, hogy minden terhes nőnek feltétlenül joga van magzatának elhajtatására, ha az embrió genetikai vizsgálatából kiderül, hogy a gyermek homoszexuális hajlamú lesz. Egy másik nyilatkozatában a színes bőrűek "felfokozott libidójáról" (nemi vágyáról) elmélkedett. Megint másutt állást foglalt az eugenetika mellett (fajelméleti elképzelés a magasabb rendű emberről és annak kitenyészthetőségéről).