Bernadett
0 °C
4 °C

Friss vírusok, Afrikából

2005.05.18. 15:05
A HIV családba tartozó vírusokat találtak közép-afrikai vadászokban, akik gyakorta elejtenek el a dzsungelban kóricáló különböző majmokat.

A retrovírusok családjába tartozó két új vírust HTLV-3 illetve HTLV-4 néven írták le (nevük a humán T-limfotróp vírus kifejezést rejti). A már ismert HTLV-1 és HTLV-2 a legtöbb esetben nem okoz tüneteket, de idegrendszeri problémákat vagy akár leukémiát okozhatnak.

A HTLV-3 esetében sikerült beazonosítani nem-humán változatát, az STLV-3-at, így nagy valószínűséggel a vadászat miatt terjedt át az emberre.

A HTLV-4-nek nem találták meg a megfelelőjét főemlősökben, így eredete nem tisztázott. A kutatók szerint az STLV eddig ismeretlen változatát hordozó állatról terjedhetett át.

Gátolnák a terjedést

A John Hopkins Egyetem kutatói, akik 900 embert vizsgáltak meg Kamerunban, úgy vélik hogy a vadászokat rendszeres orvosi vizsgálatok kellene alávetni, mivel az elejtett állatok vérével és testnedveivel érintkezve betegségeiket elkaphatják és továbbadhatják. Ugyanez a kutatócsoport fedezte fel tavaly afrikai vadászokban az SFV nevű majom retrovírust.

"A főemlősökből származó HIV többmillió emberi életet követelt" - fogalmazott Dr. Nathan Wolfe, a kutatás vezetője. Wolfe úgy vélte, hogy vizsgálatuk alapján egyáltalán nem mondható ritkának, hogy a retrovírusok átterjednek a majmokról a népességre.