Napenergiát Afrikának!

2001.01.25. 07:50
Niger fővárosában, Niamey-ben 2001. január 22.-25. között első alkalommal rendezik meg az African Solar Program (ASP) kongresszusát. A rendezvény a világot átfogó napenergia-programok megvalósításával foglalkozik, melyek céljait 1996-ban, Harare-ban, a World Solar Summit résztvevői határozták meg. A projekt támogatói közé tartozik az Unesco.
Napelemek jelenthetik Afrika jövőjét
A konferencia előterében a megújuló energiaforrásokat használó vidéki területek szociális és gazdasági fejlődése áll. Ezek az energiaforrások helyben előállíthatók, helyben szolgáltathatók, és így több szempontból óvják a környezetet - mondta egy UNESCO szóvivő.

A projekteknek tekintettel kell lenniük az érintett országokban élõk súlyos nélkülözésére. Afrikában a vidéki lakosság közel 75 százaléka nem fér hozzá a nyilvános energiahálózathoz. Sok esetben generátorokkal tudnak csak áramot fejleszteni, és a környéken összegyûjtött fából rakott tûzön fõznek.

A világélelmezési szervezet (FAO) adatai szerint a jövõben ez a helyzet csak rosszabbodni fog. Ezen kívül a szakértõk a faanyag intenzív használata miatt a sivatagos területek további térnyerésétõl tartanak.

Szolárfalu

Az UNESCO "Solar Village" projektje az általános folyamatokat vizsgálja, és a vidéki területeket napenergia segítségével kívánja felzárkóztatni. Ezzel egyidejûleg elejét lehetne venni a fiatal lakosság nagyvárosokba vándorlásának is. A projekt két alapvetõ prioritása a tiszta ivóvíz biztosítása, és a lakosság képzése gyakorlott trénerek segítségével.

A napenergia segíthet a vidéki területek felzárkózásában
Ennek érdekében a nemzetközi együttmûködés mellett pénzügyi segítségre is számítanak például az Európai Bizottság és a Világbank nemzetközi alapjaitól, vagy tehetõs magánszemélyek adományaiból.

A Niameyben megrendezett konferencia az afrikai napenergia-korszak kezdetét dokumentálhatja. A tanácskozásra a regionális szervezetek, például az Afrikai Egységszervezet (OAU) képviselõi mellett az Európai Bizottság, a World Solar Commission és az UNESCO tisztségviselõit is várják.  • Tippek
  • Árfolyam