Gyárfás
18 °C
35 °C

Iszapos lyukból ered a Nílus

2006.04.03. 14:21
A Victoria tóba ömlő Kagera folyó, majd az utóbbit tápláló Rukarara folyó forrását angol és új-zélandi kutatók keresték fel. A világ leghosszabb folyójának hossza a felfedezéssel 107 kilométerrel, 6718 kilométerre nőtt.
Angol és új-zélandi kutatók felfedezték a Nílus legtávolabbi forrását a ruandai Nyungwe erdőben. Mindeddig az Uganda és Tanzánia határán lévő Victoria tavat tartották a Nílus forrásának, Neil McGrigor, Cam McLealy és Garth MacIntyre azonban úgy vélte, hogy a tóba ömlő Kagera folyó, sőt az utóbbit tápláló Rukarara folyó a világ leghosszabb folyójának az eredete.

Pénteken jutottak el ahhoz az iszapos lyukhoz, ahonnan egy nagyon vékony patakocska folydogál, hogy aztán innen 6718 kilométerre hatalmas folyamként torkolljon a Földközi-tengerbe. A folyó hossza a felfedezéssel 107 kilométerrel nőtt meg.

"A Nílusban az a legcsodálatosabb, hogy végighajózva rajta állandóan változik a táj: a nagy történelmi múlttal rendelkező Egyiptomot elhagyva először sivatagi, majd trópusi égövbe érkezünk, végül megcsodálhatjuk a szavannát" - magyarázta lelkesen McLealy.

Az expedíció nem volt problémamentes. Először a kutatók kísérőjének szánt rendőr okozott problémát állandó akadékoskodásával - ő végül bepottyant a vízbe -, később a zuhatagos részek jelentettek erőpróbát, amikor pedig egy repülőgép vontatta gumicsónakkal haladtak előre a Murchison park zúgóin, McGrigornak eltört a lába.

Még nagyobb tragédia is történt azonban a felfedezőúton: az az Isten Ellenellásának Hadserege (LRA) ugandai lázadói megtámadták a kutatókat, s a csapat egyik tagja, Steve Willis belehalt az ütközet során elszenvedett sebesülésébe. A szomorú eset ellenére az életben maradt felfedezők kedvező emléket őriznek az útról, és máris újabb afrikai expedíciót terveznek.