Albin
0 °C
11 °C

Nimesulidveszély: konzultáljon kezelőorvosával

2007.05.17. 11:03
Konzultáljon kezelőorvosával mindenki, aki nimesulid hatóanyagú gyógyszert szed, ajánlja az Országos Gyógyszerészet Intézet, miután május 15-én az ír gyógyszerészeti tanács azonnali hatállyal betiltotta a nimesulid tartalmú, reumatikus fájdalmakra alkalmazott láz- és gyulladáscsökkentő készítményeket. A Magyarországon hozzáférhető termékek: a Mesulid, a Nidol, a Winsulid, a Xilox és a Nimelid. Az EU-s gyógyszerészeti bizottság, a CHMP jövő héten dönt a hatóanyag sorsáról, a hazai forgalmazók ettől a döntéstől teszik függővé a gyógyszer sorsát.

Magyarországon ötfajta nimesulidtartalmú készítmény kapható, mindegyik 100 grammos kiszerelésben. Ezek közül az egyik az ír tanács által is megnevezett és azonnali hatállyal betiltott Mesulid, ami granulátum és por formában is hozzáférhető. A Mesulidon kívül Magyarországon forgalmazzák a Nidol tablettát, a Winsulid granulátumot és tablettát, a Xilox granulátumot és a Nimelid tablettát.

Konzultáltjon kezelőorvosával!

"Vényköteles készítményekről van szó, azt tanácsoljuk az ezeket a gyógyszereket szedő betegeknek, konzultáljanak kezelőorvosukkal" - mondta az Indexnek Szabó Franciska, az Országos Gyógyszerészet Intézet (OGYI) sajtóreferense. A nimesulid akut fájdalom, gyulladással járó, fájdalmas ízületi betegségek, reuma és egyes menstruációs panaszok kezelésére szolgál.

Az OGYI mellékhatásosztálya folyamatosan figyeli az Európai Uniós gyorsriasztó rendszerét, amely minden hasonló esetben az összes tagállam hivatalát értesíti. "Jövő héten ül össze a tagállamonként egy szakértőt felvonultató bizottság, a CHMP, ami dönt a nimesuldról. Ilyenkor megvizsgálják az ügy hátterét, illetve a rendelkezésre álló adatokat és akkor kiderül, az írek elkapkodták-e a betiltást vagy sem. Előfordulhat ugyanis, hogy nem az alkalmazási előíratnak megfelelően szedte a beteg, vagy nem vettek tőle vért a kezelés előtt, esetleg eleve májkárosodásban szenvedett" - magyarázta Szabó Franciska.

Kéri Gábor, a Kéri Pharma Kft. vezetője az Indexnek elmondta, évente 300 ezer doboz Nidolt forgalmaznak Magyarországon, és az európai döntésen alapuló OGYI-határozattól teszik függővé a termék sorsát. "2002-ben a hatóanyag finnországi betiltása miatt hosszan vizsgálták a nimesulidot és arra jutottak, nem veszélyesebb, mint az egyéb nonszteroid-tartalmú készítmények. Természetesen az OGYI-döntésétől tesszük függővé forgalmazását" - mondta az Indexnek.

2002-ben szigorították alkalmazását

2002-ben Finnország a nimesulidokat szintén máj-mellékhatásokra hivatkozva vonta ki a finn piacról. Ekkor az Európai Unió az összes tagállamra kiterjedő alapos vizsgálatot rendelt el és végül, a hatékonyság és a biztonságosság mérlegelését követően szigorítottak az alkalmazhatóságon. Ekkor az OGYI is szigorította a készítmények magyarországi alkalmazását: a betegtájékoztatóba került a kitétel, hogy a gyógyszer májkárosodás esetén nem alkalmazható.

A finn betiltást a hatóanyag spanyolországi és törökországi visszavonása követte 2004-ben, a többi EU-ország azonban továbbra is gyártja és forgalmazza a nimesulidhatóanyagú készítményeket.