Hermina
15 °C
27 °C

Kémiai Nobel-díj a sejtmembránok csatornáiért

2003.10.08. 12:26
Két amerikai kutató kapta az idei kémiai Nobel-díjat a sejtmembránok csatornáival kapcsolatos felfedezéseikért, jelentette be a svéd királyi tudományos akadémia szerdán. Peter Agre, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvostudományi karának kutatója a vízcsatornák, Roderick MacKinnon, a New York-i Rockefeller University Howard Hughes orvosi intézetének kutatója pedig az ioncsatornák strukturális és mechanikai vizsgálatáért kapta a tízmillió svéd koronás díjat.
A két tudós felfedezései rámutattak arra, hogyan jutnak be a sók (ionok) és a víz a test sejtjeibe, és hogyan jutnak ki onnét. Magyarázatot nyújtottak többek között arra, hogy milyen módon nyerik ki a vesék a vizet az elsődleges vizeletből, és hogyan jönnek létre és terjednek az idegsejtek elektromos jelei. Eredményeik segítettek a vese, szív, izmok és az idegrendszer betegségeinek jobb megértésében.

Vízszállítás

Már a tizenkilencedik század végén sejtették, hogy a test sejtjeiben vízszállító csatornák rejlenek. Először azonban csak 1988-ban sikerült Peter Agre-nak elkülönítenie egy olyan membránproteint, melyről egy évvel később kiderítette, hogy ez lehet a régóta keresett vízcsatorna. Felfedezése megnyitotta az utat a részletes kutatások előtt; ma már a tudósok képesek egyetlen vízmolekula útját követni a sejtmembránon át, és megérteni, hogy miért csak a víz juthat át, más kis molekulák és ionok pedig nem.

A másik, idén Nobel-díjjal díjazott felfedezés az ioncsatorna létezése. Roderick MacKinnon 1998-ban képes volt meghatározni egy káliumcsatorna térbeli szerkezetét, eredményével meglepve a tudományos világot. Felfedezésének köszönhetően ma már a kutatók képesek "megfigyelni" a különböző sejtjelzések által nyitott és zárt csatornákon át áramló ionokat. Ezek az ioncsatornák többek között az idegrendszer és az izmok működésében játszanak fontos szerepet.