Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Alfred Nobel hagyatéka a tudománynak

2000.10.10. 17:11
A világ kétségkívül legrangosabb kitüntetésének alapítója a kalandos életű svéd gyáros, Alfred Nobel volt, aki jelentős vagyonát a dinamit feltalálásával alapozta meg. Nobel élete végén, feleség és család híján döntött úgy, hogy pénzét a béke céljaira és az emberiség jótevőinek jutalmazására fordítja, így 1895. november 27-én kelt végrendeletében egész vagyonát egy alapítványra hagyta. 1890-ben kelt első végrendeletében még csak az élettan és az orvostudomány művelőire gondolt, a kitüntetés végleges formáját 1895. november 27-én kelt harmadik, svéd nyelven írt végrendeletében határozta meg.

Alfred Nobel
Jelentős vagyonát a dinamit feltalálásával alapozta meg
A díjkiosztó bizottság

A fizikai és a kémiai díjakat a Svéd Tudományos Akadémia; az élettani, illetve orvosi díjakat a stockholmi Karolina Intézet; az irodalmi díjat a stockholmi Akadémia; a béke előmozdításáért adandó díjat pedig a Norvég Stortinget (Parlament) tagjaiból választott, öt személyből álló bizottság ítéli oda. Ezeken kívül 1969 óta a közgazdaságtudomány legjelesebbjeinek, az eredeti Nobel-díjjal erkölcsileg és anyagilag egyenértékű, de a svéd állam által alapított Alfred Nobel-emlékdíjat osztanak. A díjjal a szabályok szerint csak élő személyeket tüntetnek ki, de kétszer, Erik Karlfeldt svéd költő és Dag Hammarskjöld volt ENSZ-főtitkár esetében, kivételt tettek. A kialakult gyakorlat szerint a díjak megoszthatók, de legfeljebb három személy között, és nemzetközi szervezetek is megkaphatják.

Döntési procedúra

A fenti intézmények minden ősszel levélben kérnek javaslatot a világ vezető tudósaitól; a javaslatoknak február 1-jéig kell befutniuk, az értékelést szeptemberig végzik el, a döntést októberben hozzák nyilvánosságra. A díjakat Nobel halálának évfordulóján, december 10-én osztják ki, a kitüntetettek egy érmet, egy oklevelet és nem utolsósorban egy nagyobb összegű csekket kapnak. A díj átvétele határidőhöz kötött, ennek elmúlta után csak az érem és az oklevél jár, a pénz nem. A pénzösszeg nagysága a Nobel Alapítvány bevételeinek függvényében évről évre változik.

Miért nincs matematikai Nobel-díj?

Számos feltételezés és mendemonda él a köztudatban arról, miért nem gondolt végrendeletében Nobel a matematikusokra. Az egyik szerint a dinamit-gyáros házvezetőnőjének nem tudta megbocsátani, hogy egy matematikussal szökött el tőle, bár Nobel életrajzában a nélkülözhetetlen alkalmazott romantikus szökéséréről semmi adat nem található. Egy másik verzió szerint szintén nőügy áll a döntés hátterében, Nobelnek ugyanis volt egy harminc évvel fiatalabb bécsi barátnője, Sophie Hess, akit egy ízben félreérthetetlen szituációban kapott rajta egy matematikussal. Állítólag ez késztette arra, hogy a Nobel-díj megalapításakor kihagyja az alapítvány szabályzatából a matematikát.


Nem tudott többet a négy alapműveletnél?

Életútjának tanulmányozói közül néhányan úgy vélik, a matematika annak köszönheti mostoha sorsát, hogy Alfred Nobel soha nem részesült magasabb oktatásban a matematikához pedig egyáltalán nem értett. Rendszeres tanulmányai, amelyeket magánúton folytatott, már 16 éves korában befejeződtek, egyetemre nem járt, kémiai ismereteit egy orosz szerves kémikustól, Zinintől szerezte. A Nobel életútját tanulmányozók szerint matematikai ismeretei nem haladták meg a négy alapműveletet, és biztos, hogy találmányainak kidolgozása sem igényelt többet.

Béke Nobel-díj esélyesek

Noha hivatalosan nem teszik közzé a Nobel-békedíjra jelöltek listáját, azt lehet tudni, hogy köztük van Bill Clinton és a korábbi demokrata elnök Jimmy Carter is. Békedíjra jelölték George Mitchell szenátort is, az északír békefolyamatokban tett erőfeszítéseiért, valamint Martti Ahtisaari korábbi finn elnököt és a volt orosz miniszterelnököt, Viktor Csernomirgyint, mindkettejüket a Balkán békéjének elősegítéséért. A békedíjakat pénteken ítélik oda, az érmeket, az okleveleket és a csekket pedig december 10-én vehetik át a kiválasztottak a svéd királytól Stockholmban.

Akinek nem kellett a díj
Allvar Gulstrand svéd fizikus az 1911. évi fizikai Nobel-díjat azért hárította el, mert a látás fizikájával kapcsolatos eredményeiért egyidejűleg az élettani díjra is jelölték. Gullstrand, aki a fizikai díjakkal foglalkozó bizottság tagjaként értesült a döntésről, inkább az élettani díjat választotta. Miután a náci uralom alatt bebörtönzött Carl von Ossietzkyt békedíjjal tüntették ki, Adolf Hitler megtiltotta, hogy német állampolgárok elfogadják a Nobel-díjat. Emiatt az 1938. és 1939. évi kémiai díjakat Richard Kuhn és Adolf Butenandt, az 1939. évi fiziológiai díjat pedig Richard Domagk csak a háború után vehette át.

Az 1958 évi irodalmi Nobel-díjat Borisz Paszternáknak ítélték, ám a szovjet hatóságok nyomására nem fogadta el a kitüntetést. Jean Paul Sartre ezzel ellentétben elvi megfontolások alapján utasította vissza az 1964-es irodalmi Nobel-díjat.