Jusztina
3 °C
16 °C

Pénzhiány ölhet meg nyolcvan millió gyermekes anyát

2003.09.18. 09:30
Anyák és gyermekek tízmilliói fognak meghalni világszerte a következő tizenkét évben a kormányok nem megfelelő egészségügyi politikája és a pénzhiány következtében, prognosztizálták segélyszervezetek csütörtökön Londonban közzétett jelentésükben.
A Nőj fel szabadon elnevezés alatt közösen fellépő gyermekvédelmi és segélyszervezetek - a CAFOD katolikus segélyszervezet, a Save the Children, a Tearfund, az EveryChild és a HelpAge International - jelentésükben arra figyelmeztettek: akár nyolcvanmillió anya és gyermek is áldozatul eshet a többek között a Világbank által a fejlődő országokra rákényszerített egészségügyi politikának és annak, hogy egyes kormányok nem megfelelő mértékben támogatják az egészségügyet. Számos országban olyan, egyébként gyógyítható betegségek szedik áldozataikat, mint például a tüdőgyulladás.

Túlzott optimizmus

A szervezet élesen bírálta a Milleniumi Fejlesztési Célok elnevezésű programot annak túlzott optimizmusa miatt. A nemzetközi testületek által közösen kitűzött célok szerint 1990 és 2015 között egészségügyi intézkedések révén kétharmadával csökkentenék a gyermekhalandóságot és háromnegyedével a szülésbe belehaló nők számát.

Az említett segélyszervezetek azonban rámutattak: a csökkenés jelenlegi üteme mellett a gyermekek és az anyák halálozási aránya egyes afrikai országokban 150 év alatt jutna a kitűzött szintre.

A célok eléréséhez több forrásra és az eddiginél hatékonyabb szociálpolitikára van szükség, idézett a Reuters brit hírügynökség a segélyszervezetek jelentéséből.