Árpád
-2 °C
4 °C

Pénzhiány ölhet meg nyolcvan millió gyermekes anyát

2003.09.18. 09:30
Anyák és gyermekek tízmilliói fognak meghalni világszerte a következő tizenkét évben a kormányok nem megfelelő egészségügyi politikája és a pénzhiány következtében, prognosztizálták segélyszervezetek csütörtökön Londonban közzétett jelentésükben.
A Nőj fel szabadon elnevezés alatt közösen fellépő gyermekvédelmi és segélyszervezetek - a CAFOD katolikus segélyszervezet, a Save the Children, a Tearfund, az EveryChild és a HelpAge International - jelentésükben arra figyelmeztettek: akár nyolcvanmillió anya és gyermek is áldozatul eshet a többek között a Világbank által a fejlődő országokra rákényszerített egészségügyi politikának és annak, hogy egyes kormányok nem megfelelő mértékben támogatják az egészségügyet. Számos országban olyan, egyébként gyógyítható betegségek szedik áldozataikat, mint például a tüdőgyulladás.

Túlzott optimizmus

A szervezet élesen bírálta a Milleniumi Fejlesztési Célok elnevezésű programot annak túlzott optimizmusa miatt. A nemzetközi testületek által közösen kitűzött célok szerint 1990 és 2015 között egészségügyi intézkedések révén kétharmadával csökkentenék a gyermekhalandóságot és háromnegyedével a szülésbe belehaló nők számát.

Az említett segélyszervezetek azonban rámutattak: a csökkenés jelenlegi üteme mellett a gyermekek és az anyák halálozási aránya egyes afrikai országokban 150 év alatt jutna a kitűzött szintre.

A célok eléréséhez több forrásra és az eddiginél hatékonyabb szociálpolitikára van szükség, idézett a Reuters brit hírügynökség a segélyszervezetek jelentéséből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?