Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Orosz óriásrákok támadtak a norvég partokra

2002.11.29. 14:14
Egyméteres óriásrákok közelítenek a norvég partok felé, vonulás közben mindent felfalva, ami az útjukba kerül. A hivatalos szervek mindent megtennének, hogy megszabaduljanak tőlük, mivel az állatok már az őshonos élővilágot fenyegetik. A környezetvédők szintén a rákok kipusztítását követelik.
Orosz óriásrákok szállták meg a Norvégia körüli vizeket. A Kamcsatka-félszigetről származó rákok 7 kilót nyomnak, méretük - ollótól ollóig - az egy métert is elérheti.

Nincs ellenfelük

Paralithodes camtschaticus A norvég vizekben először a hetvenes évek közepén látták az óriásrákokat, de azok mostanra már különösen közel kerültek a parthoz, írta az Ananova. A legutóbbi megfigyelések szerint kétszáz kilométerre közelítették meg a szárazföldet. A rákok eredetileg az oroszországi Kamcsatka-félszigetről származnak, a Bering-szoros túloldalán, Alaszkában vörös királyráknak nevezik ezt a fajtát.

Jan Sundet, a norvég halászati kutatóintézet munkatársa szerint az óriásrákok érkezése veszedelmes jelenség: a környéken nincsen természetes ellenfelük, gyorsan szaporodnak és elfoglalják a harmadakkora testméretű őshonos rákok természetes előhelyeit.

Kopár területek

Vonulásuk közben szinte mindent felfalnak, ami útjukba kerül, a tengerfenéken hatalmas kopár területek maradnak nyomukban. "Mindent meg kell tennünk, hogy megszabaduljunk tőlük" - tette hozzá. A norvég természetvédő szervezetek a betolakodó rákok kipusztítását követelik.

A kamcsatkai rákok húsa csemegének számít, ráadásul könnyen kifoghatók, így jó bevételi forrást biztosítanak a halászok számára. Norvégia a közelmúltban ezért megkettőzte az éves halászati kvótát, így 2003-ban már 200 ezer rák végezheti a halászok hálójában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!