Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Hangyákkal modellezték a karnevált

2002.08.27. 13:00
Egymillióan látogattak el a hétvégén a londoni Notting Hillben idén 38. alkalommal megrendezett karneválra. A hatalmas tömeg évről évre gondot okoz a szervezőknek, így a hatóságok a legmegfelelőbb útvonal megtervezésére megbíztak egy kutatócsoportot. Ők a hangyák mozgásának modellezésére használt komputerprogram segítségével választották ki az utat.
Korábban a karnevál körkörös útvonalon haladt, emiatt azonban az emberek beszorultak egy viszonylag kis területre, ahol hatalmas tolongás alakult ki. A helyzet megoldására két évvel ezelőtt a a londoni hatóságok felkérték a University College London munkatársát, Michael Batty geográfust és csapatát, hogy tervezzenek alternatív, ésszerűbb útvonalakat, írta a Nature magazin.

Virtuális Notting Hill

A tavalyi rendezvény során a kutatók megfigyelték, hogy mely pontokon érkeznek a karnevál helyszínére az emberek, majd összevetették ezt az információt a közlekedési vállalatok és az elsősegélynyújtó helyek adataival, valamint a rendőrség légifelvételeivel. Ezután számítógéppel elkészítették a Notting Hill virtuális változatát. A szimuláció során körülbelül 15 ezer komputerizált gyalogos őgyelgett az utcákon két szabály szerint: követték egymást a legnépszerűbb látványosságokhoz, illetve a sűrű tömeg láttán visszafordultak.

A Notting Hill-modell eredményei szerint egy L-alakú útvonal lenne a leghatékonyabb a célra. Ez viszont nem felelt meg a szervezők azon elképzelésének, hogy amennyire csak lehetséges, megmaradjon a körkörös útvonal, ráadásul némelyik helyi önkormányzat sem engedte volna be szívesen a karnevált a területére. Úgyhogy kompromisszumos megoldás született: idén U-alakú lett a helyszín.

Hangyák vagy folyadék

A programot eredetileg a hangyák mozgásának tanulmányozására készítették. A kutatók szerint ebben az esetben nincsen túl nagy eltérés a hangyák és a szórakozó tömeg között: ha sokan mozognak egyszerű szabályok alapján, nagyon bonyolult rendszerek jöhetnek létre, bármiféle külső kontroll nélkül.

Jon Kerridge, az edinburghi Napier egyetem munkatársa szerint ez a modell nem kielégítő, szerinte ugyanis a tömeg mozgását inkább a folyadékok viselkedéséhez lehet hasonlítani. Példaként azt említette, hogy a baráti társaságok tagjai haladás közben gyakran fogják egymás kezét, hogy ne szakadjanak el egymástól. Kerridge tudományos munkája során egyébként a gyalogosok mozgásának megfigyelésével és modellezésével foglalkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!