Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Noé bárkája növényeknek

2000.09.22. 13:01
A Földön egyre több növény és álltafaj kerül veszélybe. A tudomány igyekszik megőrizni mindazt, amit lehet. Az angol királyi botanikai társaság létrehozott egy adatbankot, ahol a lehető legtöbb növényi fajt szeretnék összegyűjteni és megőrizni, amíg még lehet.
A Millenium Seed Bank (MSB) tartalma 2010-re várhatóan 24 000 különböző növényi faj magva lesz, melyeket a megfelelő módszerekkel tartósítanak, hogy szükség esetén később felhasználhassák őket. Az MSB lehet a világ eddigi legnagyobb ,,növényarchívuma", melyet a lehetőségekhez képest folyamatosan bővítenék. A jelenlegi készlet Nagy-Britannia növényeinek csaknem teljes skáláját tartalmazza, azaz majdnem 1400 fajtól gyűjtöttek össze mintát, köztük olyanokból is, amelyek kipusztulófélben vannak. Ha az emberiség így folytatja a környezetszennyezést, a világ növényfajainak 25%-a eltűnhet 2050-re.

5000 fajtól 250 millió mag a jelenlegi mérleg, mely folyamatosan bővül. A magok összegyűjtése is szervezetten történik, a világ olyan tájairól szerzik be a mintákat, ahol a legtöbb növény pusztul, az esőerdők ebből a szempontból különösen aktuálisak. A begyűjtés után a magokat ellenőrzik, kiválogatják, majd konzerválják.

Minden magot kiszárítanak, ami esetenként hetekig is eltarthat, így nedvességtartalmuk 5% alá esik. Ezek után a magok akár 200 évig is eltarthatóak, csíraképesek. Ezek után megtisztítják őket, majd egy körülbelül 50 darabos mintát röntgenvizsgálatnak vetnek alá, hogy meggyőződjenek minőségéről. Legvégül közönséges befőttesüvegbe kerülnek, körülbelül annyian, mint egy modern nagyváros lakossága, hogy aztán a pincében -20 Celsius fokos hőmérsékleten tárolják őket.

A növények tárolása nem csak az utókornak való megmentést szolgálja, nem puszta passzió, hiszen az emberiségnek nagy szüksége van az őt körülvevő környezetre, akármennyire rombolja is azt. A növények táplálkozásunk fontos részei, habár kultúrnövényekből nincs hiány, mégsem árt, ha valahol mindenből van egy minta, melyet bármikor elő lehet venni. Másodsorban figyelembe kell venni a növények gyógyászati szerepét is, hiszen a jelenleg gyártott gyógyszerek 30%-a olyan anyagokból készül, melyeket növényekből vonnak ki.

Az MSB nem szeretne megállni a saját háza táján. Máris bejelentették, hogy 80 millió angol fontot szánnak a növénybankok fejlesztésére, amely pénzzel más országokat szeretnének arra ösztönözni, hogy felállítsák saját magtárukat, ahol az országra jellemző növények magjait gyűjtenék.

És az esetleges balesetek elkerülése végett máris épül a második Millenium Seed Bank, melyben ugyanazon növényfajok magvait lehet majd megtalálni, mint az elsőben, és csupán biztonsági tartalékot fog jelenteni, melyet fel lehet használni, ha a másik növénybankkal valami történne.

A növények gyűjtése és tárolása persze még nem minden, gondolni kell megóvásukra is. A növénybank ötlete egyébként rögtön megszülte az állatbank ötletét is, illetve arra is ráirányította a figyelmet, hiszen az ötlet nem új keletű. Igaz, az állatok ,,mintáinak" tárolása többet kíván egy egyszerű befőttesüvegeknél.