Móric
14 °C
17 °C

Rákot okozhat a növekedési hormon?

2002.08.01. 09:11
Egy nemrégiben készült felmérés szerint lehet valamiféle összefüggés a növekedési hormonnal végzett kezelések és egyes rákos megbetegedések kialakulása között. Pánikra egyelőre nincs ok, a vizsgált 1800 fős minta ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le belőle, bár a felmérést végző rákkutató a bizonytalanoknak azt javasolja, hogy keressék fel orvosukat.
Brit tudósok szerint a növekedési hormonnal végzett terápia szerepet játszhat a vastagbélrák és a Hodgkin-kór kialakulásában. Anthony J. Swerdlow, a suttoni rákkutató intézet munkatársa és kutatócsoportja több mint 1800 angol felnőttet vont be a hormonkezelés esetleges utóhatásait vizsgáló felmérésébe, melynek eredményeit a The Lancet c. folyóirat július 27-i számában ismertették.

A vizsgált páciensek mindegyikét növekedési hormonnal kezelték gyermek- és fiatalkorában, 1959 és 1985 között. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált csoport tagjai közül az átlagnál többen haltak meg daganatos betegségekben, és az átlagnál jóval nagyobb eséllyel betegedhetnek meg vastagbélrákban vagy Hodgkin-kórban.

Halottakból vonták ki

Az agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormont egészen 1985-ig halottak testéből vonták ki, ezután vezették be a szintetikus növekedési hormont (szomatropint), melyet géntechnológiai úton állítanak elő E. coliból, esetleg egérsejtekből. A hormonterápiát akkor alkalmazzák, mikor fejlődési rendellenesség alakul ki a természetes hormontermelődés hibája miatt, ilyen például a Turner-szindróma, a krónikus vese-elégtelenség vagy a Prader-Willi-szindróma.

Egy nemrégiben publikált brit jelentés szerint azonban a hormont szedő angol gyerekek több mint egyötödének teljesen normális a hormontermelése, és csak azért szedik a szintetikus kiegészítőt, mert alacsonyak a korukhoz képest. A testépítők körében is viszonylag nagy népszerűségnek örvend a szer, annak ellenére, hogy hatásai visszafordíthatatlanok.

Csak semmi pánik

A vészharangokat azonban még nem kell megkongatni: az 1800 fős minta ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni belőle. Ezt Swerdlow is elismerte a Reuters hírügynökségnek adott interjújában, és hozzátette, hogy a kérdés tisztázásához további kísérletek lennének szükségesek. A vizsgált személyek között egyébként két vastagbélrákos és két Hodgkin-kóros beteg volt, és tizen haltak meg daganatos betegségekben.

Egyelőre nem tudni, hogy a szintetikus hormont szedőket érintheti-e a felfedezés. Ezzel kapcsolatban Swerdlow nem akart határozott kijelentést tenni, viszont azt tanácsolta, hogy "ha valakiben aggodalmat keltenek ezek az eredmények, keressék fel orvosukat. De nem kell pánikba esni."