Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Rákot okozhat a növekedési hormon?

2002.08.01. 09:11
Egy nemrégiben készült felmérés szerint lehet valamiféle összefüggés a növekedési hormonnal végzett kezelések és egyes rákos megbetegedések kialakulása között. Pánikra egyelőre nincs ok, a vizsgált 1800 fős minta ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le belőle, bár a felmérést végző rákkutató a bizonytalanoknak azt javasolja, hogy keressék fel orvosukat.
Brit tudósok szerint a növekedési hormonnal végzett terápia szerepet játszhat a vastagbélrák és a Hodgkin-kór kialakulásában. Anthony J. Swerdlow, a suttoni rákkutató intézet munkatársa és kutatócsoportja több mint 1800 angol felnőttet vont be a hormonkezelés esetleges utóhatásait vizsgáló felmérésébe, melynek eredményeit a The Lancet c. folyóirat július 27-i számában ismertették.

A vizsgált páciensek mindegyikét növekedési hormonnal kezelték gyermek- és fiatalkorában, 1959 és 1985 között. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált csoport tagjai közül az átlagnál többen haltak meg daganatos betegségekben, és az átlagnál jóval nagyobb eséllyel betegedhetnek meg vastagbélrákban vagy Hodgkin-kórban.

Halottakból vonták ki

Az agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormont egészen 1985-ig halottak testéből vonták ki, ezután vezették be a szintetikus növekedési hormont (szomatropint), melyet géntechnológiai úton állítanak elő E. coliból, esetleg egérsejtekből. A hormonterápiát akkor alkalmazzák, mikor fejlődési rendellenesség alakul ki a természetes hormontermelődés hibája miatt, ilyen például a Turner-szindróma, a krónikus vese-elégtelenség vagy a Prader-Willi-szindróma.

Egy nemrégiben publikált brit jelentés szerint azonban a hormont szedő angol gyerekek több mint egyötödének teljesen normális a hormontermelése, és csak azért szedik a szintetikus kiegészítőt, mert alacsonyak a korukhoz képest. A testépítők körében is viszonylag nagy népszerűségnek örvend a szer, annak ellenére, hogy hatásai visszafordíthatatlanok.

Csak semmi pánik

A vészharangokat azonban még nem kell megkongatni: az 1800 fős minta ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni belőle. Ezt Swerdlow is elismerte a Reuters hírügynökségnek adott interjújában, és hozzátette, hogy a kérdés tisztázásához további kísérletek lennének szükségesek. A vizsgált személyek között egyébként két vastagbélrákos és két Hodgkin-kóros beteg volt, és tizen haltak meg daganatos betegségekben.

Egyelőre nem tudni, hogy a szintetikus hormont szedőket érintheti-e a felfedezés. Ezzel kapcsolatban Swerdlow nem akart határozott kijelentést tenni, viszont azt tanácsolta, hogy "ha valakiben aggodalmat keltenek ezek az eredmények, keressék fel orvosukat. De nem kell pánikba esni."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?