Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A naptevékenység miatt vékonyodik az ózonpajzs

2005.03.02. 11:45
Az erős napszél okozta tavaly az ózonréteg drámai elvékonyodását az Északi-sark felett, vélekednek a tudósok.

A napfény káros ultraviola sugárzását kiszűrő ózonpajzs 2004 tavaszán 60 százalékkal vékonyodott a sztratoszféra északi-sarkkörön túl fekvő részén.

Egy új tanulmány szerint a probléma gyökere a 2003 őszén tomboló napszélviharban keresendő. A legerősebb napkitörést 2003 november 4-én jegyezték fel. A kilökődött anyag töltött részecskéket hajított az űrbe. A kitörés egyike volt annak a tíz nagyobb napkitörésnek, amely a kéthetes erőteljes naptevékenység során észleltek.

Gyilkos nitrogén

A magaslégköri rétegekbe csapódó töltött részecskék olyan kémiai reakciókat váltottak, ki amelyek nitrogént termeltek 20 kilométer magasságban, ahol két évtizede nem mértek ilyen magas nitrogén-koncentrációt.

Az Északi-sark felett elhelyezkedő masszív alacsony-nyomású légköri képződmény, az sarki sztratoszférikus örvény tavaly februárban gyorsulni kezdett és 2004 márciusára olyan sebességgel forgott, amilyet még nem mértek. Ez lehetővé tette, hogy a nitrogén mélyebb rétegekbe ereszkedjen és ott elpusztítsa az ózont.

"Erre az ereszkedésre egyáltalán nem számítottunk - mondja Cora Randall, a Colorado egyetem fizikusa - Az eredményeink azt mutatják, hogy rendkívül fontos megértenünk az ózonréteget érintő folyamatokat."

A Nap közbeszól

Az elmúlt évtizedekben elvékonyodott és megszűnt az ózonréteg a Déli-sark felett, amely nagyrészt az emberi tevékenység nyomán légkörbe jutó klorofluorokarbonok okoztak.

Az új tanulmány szerint jobban meg kell értenünk, milyen szerepet játszik a Nap az ózonréteg megváltozásában. A kutatásban, amelyben kanadai és európai kutatók is részt vettek hét műhold adatait elemezték.

"Senki sem jósolta volna meg az ózonréteg drámai vékonyodását az északi félteke felett 2004 tavaszán - mondja Randall - Az hogy még mindig történnek számunkra meglepő dolgok, azt mutatja hogy nehéz megkülönböztetni a természeres és ember-okozta légköri hatásokat."

Az északi-sarki ózonpajzs vékonyodása tovább tart, amit részben a sztratoszféra lehülése okoz. Egy másik tanulmány szerint ez idővel a délihez hasonló ózonlyuk kialakulásához vezet.

Az UV sugárzás bőrrákot okozhat, illetve rosszat tesz a vadon élő állatoknak és növényeknek.