Viola
-6 °C
-2 °C

Napelem hajtja a londoni hajót

2006.07.20. 11:45
Környezetbarát és néma a londoni hajó, ráadásul módfelett ötletes a koncepció: csak húsz százalékkal kerül többe, mint dízeles társai, de nem kell fizetni az üzemanyagért, miközben sokkal többet lehet kérni a jegyekért. Jön a napelemes vonat is.

Lassú, és csak rövidtávra jó, mégis a Serpentine SolarShuttle a legfejlettebb utasszállító komp a brit vizeken, legalábbis a készítők szerint. Az ország legnagyobb naperővel működő hajóját most indították első útjára, a londoni Hyde Park taván, írta meg a CNN. A Serpentine SolarShuttle végsebessége 8 kilométer óránként, és egyszerre 42 utast tud szállítani, legfeljebb 132 kilométeres távolságra. Szombaton adják át a nagyközönségnek, az egy kilométer hosszú utazásért felnőtteknek 1200 forintot, gyerekeknek 600 forintot kell fizetniük.

Bármikor megy

A 14 méter hosszú, rozsdamentes acélból készített hajó tetejére 27 napelemet erősítettek a fejlesztők, ezen keresztül a Nap elég energiát tud átadni ahhoz, hogy a jármű folyamatosan mozoghasson. A tervező szerint még egy sötét, esős londoni napon is éri annyi napfény az elemeket, hogy hajókázni lehessen.

A hajó elkészítése 90 millió forintba került, ez az ár azonban csak 20 százalékkal magasabb, mint amennyibe egy dízelhajtású jármű került volna, csak ebben az esetben nem kell foglalkozni az üzemagyag-árakkal.

Technológiai értelemben ez a legfejlettebb hajó a világon, büszkélkedett Christoph Behling tervező. Egyébként ő készítette a világ legnagyobb napenergiával üzemelő hajóját is, ami most Hamburgban üzemel.

Teljesen csöndes

A járművet két néma elektromotor hajtja meg, így aztán nemcsak nyugodtabban lehet vele kirándulni, mint robbanómotoros társaival, de még a károsanyag-kibocsátás miatt sem kell aggódni – egyes számítások szerint a Serpentine SolarShuttle évente 2200 kilogramm széndioxidtól kíméli meg a belváros levegőjét.

Ráadásul a napelemek még akkor is hasznosulnak, amikor senki nem utazik, hiszen az ilyenkor megnyert energiát a rendszer visszatáplálja a hálózatba – könnyen lehet, hogy amikor Londonban jár, és felkapcsolja a hotelban a lámpát, akkor a SolarShuttle biztosítja az ehhez szükséges áramot.

A tervező most egy 300 személyes napelemes hajón dolgozik, de a tervek között szerepel egy napelem hajtotta vonat elkészítése is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!