Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb űrturisták készülődnek

2002.04.12. 10:13
Az amerikai milliárdos, Dennis Tito után újabb űrturista-jelöltek tréningeznek. Mark Shuttleworth dél-afrikai vállalkozó startdátuma április 25, és várhatóan az N'Sync tinizenekar egyik tagját, Lance Bass-t is hamarosan kilövik.
Az amerikai milliárdos, Dennis Tito után, aki tavaly áprilisban járta meg első civilként a világűrt, a dél-afrikai Mark Shuttleworth is az utazásra készül. Az orosz űrhivatal megadta a végső engedélyt az informatikai vállakozónak, aki ugyan még nem ért a felkészülés végére, de a várakozások szerint az április 25-i indulásig minden követelményt teljesíteni fog. A 28 éves férfi egy Szojuz fedélzetén utazik a Nemzetközi Űrállomásra, ahol várhatóan nyolc napot tölt majd. Már hét hónapja tréningezik a Moszkva melletti Csillagvárosban, itt adott sajtótájékoztatóján nagyon büszkének vallotta magát, hogy elsőként ő viheti Dél-Afrika zászlaját a világűrbe.

Húszmilliós jegy

Az űrutazás egységes tarifája mintegy 20 millió dollár. Tito annak idején még a MIR-re váltott jegyet a holland központú MIRCorp-nál, és csak később szerződött át az amerikai Space Adventures-höz, mivel időközben megsemmisítették a Mir űrállomást. Jelenleg ez a két cég tűnik egyeduralkodónak az űrturizmus területén, és a verseny nagyjából kiegyenlített, hiszen Shuttleworth az utóbbival, az N'Sync-fiú, Lance Bass viszont a hollandokkal utazik.

Turné és kiképzés

Lance Bass-nek saját bevallása szerint régi álma teljesül az űrutazással, és várhatóan novemberben indul majd, szintén egy Szojuzon. Bár 12 éves korában már eltöltött egy kis időt a floridai Space Camp-ben, az amerikaiak kiképzőbázisán, mégis öt-hat hónapos felkészítésen kell átesnie Csillagvárosban, hogy repülhessen. Bass igyekszik ezt összeegyeztetni sűrű programjával, mivel a fiúbanda éppen új lemezével turnézik. A húszmilliós összeget az együttes menedzsere szponzoroktól, illetve a Bass felkészüléséről és utazásáról szóló exkluzív tévéshow értékesítéséből kívánja előteremteni.