Ivó, Milán
EUR 383,52 Ft
USD 366,73 Ft
6 °C
26 °C

Újabb űrturisták készülődnek

2002.04.12. 10:13
Az amerikai milliárdos, Dennis Tito után újabb űrturista-jelöltek tréningeznek. Mark Shuttleworth dél-afrikai vállalkozó startdátuma április 25, és várhatóan az N'Sync tinizenekar egyik tagját, Lance Bass-t is hamarosan kilövik.
Az amerikai milliárdos, Dennis Tito után, aki tavaly áprilisban járta meg első civilként a világűrt, a dél-afrikai Mark Shuttleworth is az utazásra készül. Az orosz űrhivatal megadta a végső engedélyt az informatikai vállakozónak, aki ugyan még nem ért a felkészülés végére, de a várakozások szerint az április 25-i indulásig minden követelményt teljesíteni fog. A 28 éves férfi egy Szojuz fedélzetén utazik a Nemzetközi Űrállomásra, ahol várhatóan nyolc napot tölt majd. Már hét hónapja tréningezik a Moszkva melletti Csillagvárosban, itt adott sajtótájékoztatóján nagyon büszkének vallotta magát, hogy elsőként ő viheti Dél-Afrika zászlaját a világűrbe.

Húszmilliós jegy

Az űrutazás egységes tarifája mintegy 20 millió dollár. Tito annak idején még a MIR-re váltott jegyet a holland központú MIRCorp-nál, és csak később szerződött át az amerikai Space Adventures-höz, mivel időközben megsemmisítették a Mir űrállomást. Jelenleg ez a két cég tűnik egyeduralkodónak az űrturizmus területén, és a verseny nagyjából kiegyenlített, hiszen Shuttleworth az utóbbival, az N'Sync-fiú, Lance Bass viszont a hollandokkal utazik.

Turné és kiképzés

Lance Bass-nek saját bevallása szerint régi álma teljesül az űrutazással, és várhatóan novemberben indul majd, szintén egy Szojuzon. Bár 12 éves korában már eltöltött egy kis időt a floridai Space Camp-ben, az amerikaiak kiképzőbázisán, mégis öt-hat hónapos felkészítésen kell átesnie Csillagvárosban, hogy repülhessen. Bass igyekszik ezt összeegyeztetni sűrű programjával, mivel a fiúbanda éppen új lemezével turnézik. A húszmilliós összeget az együttes menedzsere szponzoroktól, illetve a Bass felkészüléséről és utazásáról szóló exkluzív tévéshow értékesítéséből kívánja előteremteni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek