Valér
-2 °C
0 °C

Mégis kozmonauta lehet a popsztár

2002.07.15. 14:40
Némi huzavona után most már majdnem biztos, hogy októberben útnak indulhat a Nemzetközi Űrállomásra az N'Sync fiúcsapat egyik tagja, Lance Bass. Ha sikerül nyélbe ütni a vállalkozást, ő lesz a harmadik űrturista Dennis Tito és Mark Shuttleworth milliárdosok után. De addig is, amíg ez kiderül - kiképzése részeként - a Fekete-tengerbe dobják a popsztárt, utána pedig magára hagyják egy orosz rengetegben.
Az orosz űrhivatal gazdasági helyzetét figyelembe véve megengedhetetlen luxus lenne, ha a Szojuz - egyébként üresen maradó - harmadik ülésébe nem ültetnének egy, az útért bőségesen fizetni hajlandó turistát. A fentiekkel magyarázta a Roszaviakozmosz egy illetékese, hogy októberben valószínűleg mégis elutazhat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az N'Sync fiúcsapat egyik tagja, Lance Bass. A hivatal korábbi kukacoskodásának szerinte nem volt különösebb oka, csak jobban meg szerették volna érteni Bass vállalkozásának "financiális vetületét", és garanciát szerettek volna arra nézvést, hogy a 20 millió dolláros túra ki lesz fizetve.

Nem volt elég a négy hónap

Lance Bass
Az utazás áprilisi bejelentését követően a legtöbben már biztosra vették a népszerű énekes látogatását az űrállomáson. Később viszont - bár a híradások részleteket nem közöltek - némi bizonytalanság támadt a szűkös határidők, és főleg a pénzügyek körül.

Júniusban Szergej Gorbunov, az űrhivatal szóvivője még azt mondta a Space.com-nak adott interjújában, hogy Bass útja "képtelenség". Hozzátette, hogy az októberi kilövésig hátralévő (akkor még) négy hónap hivatásos kozmonauták felkészítésére sem lenne elegendő. Az ISS többi tulajdonosa egyébként is abba egyezett bele korábban, hogy Bass hat hónapos felkészülésen vesz majd részt.

Bizalommal tekintenek a jövőbe

Gert Weyers, az amszterdami központú MIRCorp - az üzletet bonyolító űrutazási iroda - igazgatója pénteken kijelentette, hogy a cég minden nyilatkozatot megtagad hivatalos közleményük megjelenéséig, mely egyébként e hét elején várható. Egyes hírek szerint azonban a dolgok jól alakulnak, minden érintett bizalommal tekint a jövőbe, a popsztár tehát valószínűleg rajta lesz az ősszel induló Szojuzon. Egyes források megerősítették, hogy némi pénz már gazdát cserélt, de a részletekről semmit nem tudni.

A Roszaviakozmosz illetékese szerint Bass felkészülési ideje valóban meglehetősen szűkösnek mondható, de hangsúlyozta, hogy a hivatal az ISS többi tagjának segítségét is kérni fogja a vállalkozáshoz. "Egyelőre csak nagyon óvatosan beszélünk erről" - folytatta, és hozzátette, hogy az út finanszírozásának egyes részletei még mindig nem tisztázottak.

Szigorú űrturista-képzés

A 23 éves Bass mindenesetre két hete elkezdett tréningezni a Moszkva melletti Csillagvárosban. Múlt csütörtökön az MTV News arról adott hírt, hogy az énekest a kiképzése részeként a Fekete-tengerbe fogják dobni, vízre végrehajtott kényszerleszállást szimulálva. További megpróbáltatások is várnak rá: magára hagyják majd egy orosz vadonban élelem és felszerelés nélkül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!