Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Fizet a popsztár, mehet az űrbe

2002.08.16. 15:52
Folytathatja felkészülését a harmadik űrturista címre pályázó Lance Bass, az amerikai N'Sync popegyüttes tagja, az amerikai és az orosz félnek ugyanis sikerült megegyeznie a 20 millió dolláros útiköltség kifizetéséről. Ha a repülés megvalósul, ő lesz minden idők legfiatalabb űrhajósa.
A popsztár képviselői megállapodtak az orosz űrkutatási hivatallal (Roszaviakoszmosz), így Bass tovább folytathatja felkészülését, igaz, nem a Moszkva melletti Csillagvárosban, hanem a texasi Houstonban található Johnson űrközpontban. A költségek és a részvételi díj kifizetésének határidejét meghosszabbították, így az amerikai szponzorok - ígéretük szerint - rövid időn belül biztosítják az anyagi feltételeket is.

Bürokrácia és tévéshow

A Roszaviakoszmosz pénteken közölte, hogy az N'Sync énekese engedélyt kapott az október 22-ére tervezett űrutazásra. Szergej Gorbunov, a hivatal szóvivője múlt szerdán még arról beszélt, hogy a harmadik űrturista utazását várhatóan elhalasztják, mivel a 23 éves amerikai fiatalember az útiköltségek mellett még kiképzési költségeinek egy részét sem térítette meg. Az énekes képviselője ugyanakkor az orosz hatóságok bürokratikus ügyintézését okolta a részletfizetések elmaradásáért.

Lance Bass kalandjának anyagi támogatását David Krieff hollywoodi producer közbenjárására eddig három amerikai cég vállalta. Krieff televíziós közvetítést tervez a Nemzetközi Űrállomásról, s természetesen a szponzorok neve is megjelenne a bejátszásokon.

Ő lehet a legfiatalabb űrhajós

A popsztár két elődjéhez - az amerikai Dennis Titóhoz és a dél-afrikai Mark Shuttleworth-höz - hasonlóan két hivatásos űrhajóssal egy orosz Szojuz űrhajón repülhet a Föld körül keringő űrállomásra, ahol tíz napot tölthet el. Ha Lance repülése valóra válik, úgy ő lesz minden idők legfiatalabb asztronautája. A rekordot jelenleg a világ második űrhajósa, a szovjet German Tyitov tartja, aki 1961 augusztusában 25 évesen repült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!