Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fizet a popsztár, mehet az űrbe

2002.08.16. 15:52
Folytathatja felkészülését a harmadik űrturista címre pályázó Lance Bass, az amerikai N'Sync popegyüttes tagja, az amerikai és az orosz félnek ugyanis sikerült megegyeznie a 20 millió dolláros útiköltség kifizetéséről. Ha a repülés megvalósul, ő lesz minden idők legfiatalabb űrhajósa.
A popsztár képviselői megállapodtak az orosz űrkutatási hivatallal (Roszaviakoszmosz), így Bass tovább folytathatja felkészülését, igaz, nem a Moszkva melletti Csillagvárosban, hanem a texasi Houstonban található Johnson űrközpontban. A költségek és a részvételi díj kifizetésének határidejét meghosszabbították, így az amerikai szponzorok - ígéretük szerint - rövid időn belül biztosítják az anyagi feltételeket is.

Bürokrácia és tévéshow

A Roszaviakoszmosz pénteken közölte, hogy az N'Sync énekese engedélyt kapott az október 22-ére tervezett űrutazásra. Szergej Gorbunov, a hivatal szóvivője múlt szerdán még arról beszélt, hogy a harmadik űrturista utazását várhatóan elhalasztják, mivel a 23 éves amerikai fiatalember az útiköltségek mellett még kiképzési költségeinek egy részét sem térítette meg. Az énekes képviselője ugyanakkor az orosz hatóságok bürokratikus ügyintézését okolta a részletfizetések elmaradásáért.

Lance Bass kalandjának anyagi támogatását David Krieff hollywoodi producer közbenjárására eddig három amerikai cég vállalta. Krieff televíziós közvetítést tervez a Nemzetközi Űrállomásról, s természetesen a szponzorok neve is megjelenne a bejátszásokon.

Ő lehet a legfiatalabb űrhajós

A popsztár két elődjéhez - az amerikai Dennis Titóhoz és a dél-afrikai Mark Shuttleworth-höz - hasonlóan két hivatásos űrhajóssal egy orosz Szojuz űrhajón repülhet a Föld körül keringő űrállomásra, ahol tíz napot tölthet el. Ha Lance repülése valóra válik, úgy ő lesz minden idők legfiatalabb asztronautája. A rekordot jelenleg a világ második űrhajósa, a szovjet German Tyitov tartja, aki 1961 augusztusában 25 évesen repült.