Eleonóra
-1 °C
2 °C

Jönnek a nukleáris elemek

2005.05.20. 09:30
Amerikai kutatók kifejlesztettek egy gyártási technikát, amellyel évtizedekig működő nukleáris elemek készíthetőek. A rochesteri mérnökök szerint az általuk gyártott elemek tízszer hatékonyabbak, mint a jelenlegiek, de továbbfejlesztve akár kétszázszor hatékonyabbak is lehetnek.

Az angolul betavoltaics néven ismert alaptechnológia ötven éve létezik, és a lényege az, hogy radioaktív gázok - például trícium - által kibocsátott elektronokat szilíciummal elfognak, és így áram keletkezik. A technika eddig azért nem terjedt el, mert alacsony az energiahozama, így körülbelül annyi áram termelhető, mint egy átlagos napelemmel. Ezen kívül gondot okoz, hogy a radioaktív anyag bomlásakor az elektronok elkerülik a szilícium felületét.

Az elmúlt ötven évben az emberek megpróbálták az egyszerű nukleáris energiát használható energiává alakítani, de nem tudtak több áramot termelni, most azonban hatékonyabb lett a rendszer, és hamarosan újfajta, több évig működő elemek jelenhetnek meg, mondta el a Registernek Philippe Fauchet, a rochesteri egyetem elektromérnöke és a kutatás társszerzője.

Fauchet és kollégái azzal értek el áttörést, hogy jelentősen megnövelték az áramtermelő felület méretét, mégpedig úgy, hogy a szilíciumba mikroszkopikus gödröket vájtak egyszerű félvezetőgyártó technikával. Így a felületük százhatvanszor nagyobb lett, mint a hagyományos lapos elrendezésnél, és mivel minden egyes gödröcskét kitölti a trícium gáz, bomlásakor az elektronok a szilícium felületével ütköznek.

A mobiltelefonokban és laptopokban valószínűleg nem lesznek nukleáris elemek, ezt a technikát ugyanis főleg a civilizációtól távoli helyeken használják majd, például űrszondákban vagy mélytengeri érzékelőkben.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft