Géza
-11 °C
-4 °C

Növényevővé kell válnunk túléléshez?

2004.08.24. 15:53
Mivel húsz év múlva nyolcmilliárdan leszünk a bolygón, az édesvíz pedig egyre fogy. Mivel az állattenyésztéshez ötször annyi víz kell, mint a növénytermesztéshez, kutatók szerint elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb áttérjünk a vegetarizmusra.
Az emberiségnek ivóvízkészletei megőrzéséhez változtatnia kell táplálkozási szokásain - vélik a Nemzetközi Vízkészlet-gazdálkodási Intézet kutatói. Jelenleg a mezőgazdaság hasznosítja az édesvízkészletek kilencven százalékát.

Nyolcmilliárd ember

Különösen vízigényes az állattartás, amely ötször több vizet használ, mint a növénytermesztés: egy kilogramm búza megtermelése mintegy 1790 liter vizet igényel, míg ugyanennyi marhahús előállításához átlagosan 9680 liter vizet használnak fel - olvasható a MedNovoszti orosz nyelvű hírportálon.

A következő húsz év alatt bolygónk lakossága további kétmilliárd fővel gyarapodik, az élelmiszertermeléshez szükséges víz mennyisége pedig negyedével nő. Sok fejlődő ország nem tudja majd biztosítani lakossága élelmezését anélkül, hogy helyrehozhatatlan károkat ne okozna a környezetben.

A kutatók szerint a világ élelmezési gondjai csak úgy oldhatók meg, ha a szárazságtűrő növények elterjesztésével és takarékosabb öntözési technológiák révén lényegesen csökkentik a mezőgazdaság vízigényét.

Csere-bere

A tudósok úgy vélik, hogy azon országok esetében, amelyek korlátozott vízkészletekkel rendelkeznek, importálni kellene a gabonaféléket olyan régiókból, amelyek nem szűkölködnek a vízben. A mezőgazdaságban ezen kívül növelni kellene az öntözésre felhasznált városi szennyvíz hányadát is.

Már jelenleg is az élelmiszernek mintegy tíz százalékát a másodlagosan hasznosított víz révén nyerik. A jövőben viszont a szennyvizek hasznosítása létkérdéssé válhat - vélik a tudósok.

A felvázolt kilátások gyakorlatilag azt jelentik, hogy az embereknek feltehetően változtatniuk kell majd étkezési szokásaikon - kevesebb húst kell fogyasztaniuk, s több zöldséget kell iktatni étrendjükbe, ami szintén elősegíti majd a víztakarékosságot.