Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Számítógép menti a ritka nyelveket

2002.01.25. 16:40
Anyanyelvi szakértők segítenek amerikai nyelvtudósoknak a különleges beszélő szoftverek kifejlesztésében. Ebből a célból a pittsburgh-i Carnegie-Mellon egyetem nyelvtechnológiai intézete többek közt az inuitok és a chilei mapuche indiánok képviselőivel működik együtt.
Amerikai kutatók az alig ismert egzotikus nyelveket különleges számítógépes programok segítségével akarják megmenteni a kihalástól.

A következő évszázadban a világ 6800 nyelvéből mindössze 10-50 százalékot fognak már csak beszélni - figyelmeztet a Worldwatch intézet. A pittsburgh-i egyetem kutatói ezt a folyamatot saját eszközeikkel kísérlik meg fékezni. Saját fejlesztésű szoftverük képes például egy teljes angol nyelvű tankönyv lefordítására.

A fordítóprogramok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberek felismerjék az általuk beszélt nyelv értékét - mondta az APA-nak George Aaron Broadwell, az amerikai lingvisztikai társaság veszélyeztetett nyelvek bizottságának elnöke. Ha a szülők úgy érzik, hogy a nyelvük fontos és értékes, sokkal valószínűbb, hogy ezen a nyelven beszélnek a gyermekeikkel - tette hozzá.

Az USA nemzeti tudományos alapítványa 2,5 millió dollárral támogatja a Carnegie-Mellon egyetem projektjét. Mivel a fordítóprogramok fejlesztése rendszerint sok pénzt elnyel, a pittsburgh-i kutatók is rá vannak utalva az anyanyelvi szakértők segítségére.

Első lépésként az adott nyelv szavaiból és szófordulataiból adatbázist hoznak létre. Ezután a nyelvet beszélő személyeknek lefordítandó mondatok hosszú listáját adják át.

A kutatók reményei szerint a számítógép ezen adatok révén képes lesz felismerni a mondatképzés és a nyelvtani szabályok rendszerét, amely aztán a fordítóprogram alapját képezheti.