Szilárda
-4 °C
3 °C

Nyuszi-örökbefogadás az állatkertben

2002.03.29. 16:16
Az állatkert nyuszijai idén is várják az örökbefogadókat, akik az élő állat hazavitele helyett bölcsen beérik egy fényképpel. A húsvéti tortúrába számtalan nyúl belepusztul, és az életben maradottak többsége is feleslegessé válik, őket befogadja az állatkert. A magyar állatorvosok azt tanácsolják a szülőknek, érjék be csokinyuszival, ha nem akarnak szenvedést okozni az állatoknak.
Nevelőszülőre várva
Húsvétkor számos meggondolatlan szülő vásárol növendék nyuszit gyermekének. Az aranyos, bolyhos állatka azonban hamarosan hatalmas, büdös állattá növi ki magát, már amennyiben helyesen táplálják. A húsvétra vásárolt nyuszik közül kevesen érik meg a felnőttkort, mivel a nem megfelelő táplálás és tartás miatt sokuk megbetegszik, másokat pedig egyszerűen szabadon engednek egy parkban.

Ingyen belépő az örökbefogadóknak

Az állatkertben idén is várják a nyuszi-örökbefogadásra jelentkező szülőket és gyerekeket: 1500 forintért bárki választhat a Bambi-ház nyuszijai közül és nevet adhat állatának. A nyuszik az állatkertben maradnak, a gyerekek pedig hazavihetik a nyuszival készített közös fényképet és az örökbefogadást tanúsító oklevelet. Az örökbefogadók október 6-án, az állatok világnapján ingyenesen léphetnek be az állatkertbe.

Átveszik a megunt nyulakat

A meggondolatlan nyuszivásárlók húsvét után ingyenesen leadhatják állatukat az állatkertben. A közhiedelemmel ellentétben a leadott nyulakat nem etetik meg az óriáskígyóval, hanem karanténba helyezik, később pedig állatvédők segítségével új gazdát keresnek nekik.

Tavaly csaknem ötszáz megunt húsvéti nyuszit fogadott be az állatkert, ám csupán négyötödük élte túl a nagy húsvéti kalandot és az ünnepek utáni megpróbáltatásokat. A legutolsó tapsifülest decemberben adták le a Főkapunál.

A húsvéti nyuszi csokiból legyen!
A Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi Bizottsága azt javasolja a felelősséggel gondolkodó szülőknek, hogy húsvétra élő nyuszit ne vegyenek gyermeküknek. A kamara közleménye szerint a nyulat ajándékozók törvényt sérthetnek, amennyiben nem tartják be az állatvédelmi törvény előírásait. A törvény tiltja az állatkínzást, az állat nem megfelelő ellátását, ok nélküli megölését vagy elhagyását.

"Nagyon ártalmasnak tartjuk, ha a szülő nem kellő körültekintése egy gyerekben értéktelenné teszi az állati életet azáltal, hogy szezonális ajándéktárgyként adja" - áll a közleményben. Az állatorvosi kamara azt tanácsolja a szülőknek, hogy válasszák az édesebbik lehetőséget, adjanak inkább csokinyuszit, vagy nézzék meg a nyuszit természetközeli tartási körülmények között, pl.: állatkerti séták alkalmával! Bármilyen állat vásárlása előtt pedig kérjék egy állatorvos szaktanácsát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!