Ökológiai válság fenyegeti a világot

2008.10.29. 17:32
Most még azt sem tudjuk, hogy meddig lesz érezhető a globális pénzügyi válság hatása, de ez nem is számít. Környezetvédelmi szakértők szerint a hamarosan beköszöntő ökológiai válság a mostaninál sokkal durvább lesz.

Környezetünk erőforrásai olyan mértékben fogynak, hogy a 2030-as évekre már két Földre lesz szükségünk a jelenlegi életformánk fenntartásához. A World Wildlife Fund (WWF) szerdán kiadott, Living Planet Report című éves elemzése szerint a bankmentő csomagok költségei eltörpülnek a környezetben okozott károk mellett. Egy uniós felmérés szerint évente 2-5 ezer milliárd dollár értékű természeti erőforrás megy veszendőbe az ökoszisztéma megkárosítása miatt.

Szakértők szerint a természeti erőforrásokkal ugyanaz történik, mint a pénzügyiekkel, azaz előre elfogyasztjuk – felvesszük hitelre – azt az erdőt, vizet, földet és levegőt, amely csak jóval később tud megújulni. A kapacitások legalább 30 százalékkal elmaradnak az igények növekedésétől, írja az MTI beszámolója.

Ökológiai lábnyom fejenként, hektárban Forrás: WWF

A helyzet gyors romlását jól mutatja, hogy a 2002-es jelentés még csak 20 százalékos túlfogyasztásról írt, és az akkori becslések szerint a csak húsz évvel később, 2050-ben lett volna szükségünk két bolygóra. A pénzügyi válság hatásaival kapcsolatban egyelőre minden kérdéses, így nem lehet tudni, hogy jövőre lassul-e a romlás, vagy éppen gyorsulni fog.

Bolygó majdnem hétmilliárdos lakosságának a háromnegyede olyan országokban él, amely több természeti erőforrást fogyaszt, mint amennyit pótol. A WWF arra figyelmeztet, hogy a korlátlan fogyasztás veszélyezteti a világ jövőbeni fejlődését, és ennek komoly gazdasági következménye lesz. Nem plazmatévére való pénzeszközben lesz hiány, hanem az életben maradáshoz szükséges alapanyagokban, azaz drágább lesz az élelmiszer, a víz és az energia.

A jelentés szerint az USA és Kína ökológiai lábnyoma a legnagyobb, de az utóbbi esetben sokat nyom a latba az 1,3 milliárdos lakosság. Ha fejenként nézzük a fogyasztást, az USA, Ausztrália, az Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait és Dánia lakosai a legnagyobb természetpusztítók.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás