Jenő
-3 °C
6 °C

Ökológiai válság fenyegeti a világot

2008.10.29. 17:32
Most még azt sem tudjuk, hogy meddig lesz érezhető a globális pénzügyi válság hatása, de ez nem is számít. Környezetvédelmi szakértők szerint a hamarosan beköszöntő ökológiai válság a mostaninál sokkal durvább lesz.

Környezetünk erőforrásai olyan mértékben fogynak, hogy a 2030-as évekre már két Földre lesz szükségünk a jelenlegi életformánk fenntartásához. A World Wildlife Fund (WWF) szerdán kiadott, Living Planet Report című éves elemzése szerint a bankmentő csomagok költségei eltörpülnek a környezetben okozott károk mellett. Egy uniós felmérés szerint évente 2-5 ezer milliárd dollár értékű természeti erőforrás megy veszendőbe az ökoszisztéma megkárosítása miatt.

Szakértők szerint a természeti erőforrásokkal ugyanaz történik, mint a pénzügyiekkel, azaz előre elfogyasztjuk – felvesszük hitelre – azt az erdőt, vizet, földet és levegőt, amely csak jóval később tud megújulni. A kapacitások legalább 30 százalékkal elmaradnak az igények növekedésétől, írja az MTI beszámolója.

Ökológiai lábnyom fejenként, hektárban Forrás: WWF

A helyzet gyors romlását jól mutatja, hogy a 2002-es jelentés még csak 20 százalékos túlfogyasztásról írt, és az akkori becslések szerint a csak húsz évvel később, 2050-ben lett volna szükségünk két bolygóra. A pénzügyi válság hatásaival kapcsolatban egyelőre minden kérdéses, így nem lehet tudni, hogy jövőre lassul-e a romlás, vagy éppen gyorsulni fog.

Bolygó majdnem hétmilliárdos lakosságának a háromnegyede olyan országokban él, amely több természeti erőforrást fogyaszt, mint amennyit pótol. A WWF arra figyelmeztet, hogy a korlátlan fogyasztás veszélyezteti a világ jövőbeni fejlődését, és ennek komoly gazdasági következménye lesz. Nem plazmatévére való pénzeszközben lesz hiány, hanem az életben maradáshoz szükséges alapanyagokban, azaz drágább lesz az élelmiszer, a víz és az energia.

A jelentés szerint az USA és Kína ökológiai lábnyoma a legnagyobb, de az utóbbi esetben sokat nyom a latba az 1,3 milliárdos lakosság. Ha fejenként nézzük a fogyasztást, az USA, Ausztrália, az Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait és Dánia lakosai a legnagyobb természetpusztítók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?