Valér
4 °C
8 °C

Elektromos áram alkoholból

2005.06.12. 20:10
Megoldható az energiaválság, csökkenthető az üvegházhatás mértéke és az üzemanyagtermelés során tiszta víz keletkezik. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Oláh György Nobel-díjas kémikus szerint az általa kifejlesztett eljárás kimeríthetetlen és környezetkímélő energiaforráshoz juttatja az emberiséget. A Dél-Kaliforniai Egyetem professzora csütörtökön az MTA Kémiai Kutatóközpontjában tartott előadást.

Laboratóriumban már működik az a módszer, amellyel a légkörben található szén-dioxid metilalkohollá, vagyis metanollá alakítható át, mondta a kémikus. A metanol használható hajtóanyagként, de könnyen át is alakítható olyan vegyületekké, amelyeket ma olaj felhasználásával készítenek. Az Oláh-féle technológia annyiban új, hogy a mai ipari eljárásokkal szemben nem szénből vagy földgázból, vagyis fosszilis energiahordozóból nyeri a metanolt.

"Nem science fiction anymore"

Oláh György
#alt# Oláh György 1927-ben született Budapesten. A Műszaki Egyetemen Zemplén Géza tanítványa, majd munkatársa volt. Oláh 1956-ban elhagyta Magyarországot, előbb Kanadában, később az Egyesült Államokban, Clevelandben, illetve Dél-Kaliforniában dolgozott. 1991 óta a Loker Szénhidrogénkutató Intézet igazgatója. 1994-ben a karbokationokkal (pozitív töltésű szénatomokkal) végzett kutatásaiért Nobel-díjat kapott. 2005-ben elnyerte az Amerikai Kémikusok Egyesületének Priestley-emlékérmét.
Oláh György egy évtizede dolgozik a metanol egy harmadik hasznosítási formáján, egy olyan tüzelőanyag-cellán, amelyben az anyagból közvetlenül elektromos energiát lehet előállítani.

Bár a világon máshol is folynak kutatások üzemanyagcellákkal, az Oláh-féle szerkezettel ellentétben ezek a módszerek csak több lépésben, az üzemanyag hidrogénné alakítása után képesek elektromos áramot termelni. Az anyag átalakítása energiaveszteséggel jár, a hidrogén tárolása nehezen oldható meg, ráadásul a gáz robbanásveszélyes.

A kémikus szerint a kaliforniai intézetben kipróbált technológia - a benzinmotornál kétszer jobb hatásfokú üzemanyagcellák és a légkörből nyert metanol összeházasítása - előbb-utóbb gazdaságosan megoldható lesz. A szén-dioxid kivonása a levegőből csökkenti majd az üvegházhatást, ami más tényezőkkel együtt a Föld felmelegedését okozza.

Még olcsó az olaj

Oláh György az Indexnek elmondta, az általa kidolgozott eljárással lehetséges lesz nagy mennyiségben környezetkímélő energiát előállítani, amikor majd végképp kimerülnek az olajkészletek. Ugyanakkor szerinte ez a technológia nem válik egyeduralkodóvá, inkább kiegészíti majd a nap-, szél-, víz-, és atomenergiai forrásokat.

Az üzemanyagcella szerephez juthat az energiatárolásban is. A szerkezet metilalkohol égetésekor áramon kívül vizet és szén-dioxidot állít elő, fordított működtetésekor viszont áram hatására metilalkoholt hoz létre.

A kémikus úgy vélte, talán egy-két év sem kell már ahhoz, hogy mobiltelefonokban vagy laptopokban találkozzunk a találmánnyal. Arra a kérdésre, hogy mikor lehet például autók meghajtására használni a üzemanyagcellákat, a kutató azt válaszolta, ameddig egy hordó olaj ára csak 50 dollár körül van, nem sokan fektetnek be a fejlesztésbe: "Az olaj árával még mindig nehéz konkurálni. Amerikában nem tud az ember 160 liter vizet sem kapni ennyi pénzért."