Valér
-2 °C
0 °C

Olcsóbban lehet műanyagból olajat gyártani

2008.09.09. 11:22
Egy új eljárásnak köszönhetően olcsóbban lehet olajjá alakítani a műanyaghulladékot. A módszert egy thaiföldi hulladékfeldolgozó vállalat fejlesztette ki.

Bangkok Szamut Prakan körzetének vezetői két évvel ezelőtt felkérték a a Professional Waste Technology (PWT) nevű céget, hogy segítsen hulladékgondjaik enyhítésében. Akkor még senki sem gondolta volna, hogy egy nagyszerű új technológia fog születni. A cég szakemberei ismerték ugyan a pirolízis folyamatát, amellyel a műanyag ismét olajjá konvertálható, de az európai technológiát túlságosan drágának tartották. A szárazdesztillációnak is nevezett módszer lényege, hogy a műanyag gyártásának folyamatát megfordítva ismét olaj keletkezik.

Két évi fejlesztési munka eredményeként sikerült egy, az eddiginél olcsóbb ipari méretű eljárást kidolgozni. Délkelet-Ázsia egyetlen ilyen olajelőállító üzeme ez év májusában indult el. Naponta tízezer tonna műanyagot képes feldolgozni és ezzel hat-nyolcezer liter jó minőségű olajat, illetve olajszármazékot előállítani. Sok melléktermék felhasználható, a folyékony gázt energiaforrásként hasznosítják, míg a keletkezett hamut a beton és a gumi alapanyagaként dolgozzák fel újra.

"Technológiánk mindössze 40 millió bahtba (197 millió forintba) kerül"- mondta Szomcsai Lertwiszettherakul, a PWT elnökhelyettese a Bangkok Post napilapnak. "Ezzel szemben a külföldi eljárás ára 200 és 400 millió baht (kb. 950 millió - 1.9 milliárd forint) között mozog. Mindemellett a miénknek kisebb az energiaigénye is." Thaiföldön naponta negyvenkét millió tonna hulladék keletkezik, ennek negyven százaléka egyedül Bangkokban és környékén. A szemét nyolcvanöt százaléka hasznosítatlanul szeméttelepekre kerül és csak tizenöt százalékát dolgozzák fel vagy égetik el. Szakértők reményei szerint az új eljárás segíteni fog ennek az aránynak a javításában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!