Árpád
-2 °C
3 °C

Óriási olajszőnyeg közelít a spanyol partok felé

2002.11.20. 13:21
A Prestige tartályhajó elsüllyedése után 280 kilométer hosszú és 30 kilométer széles olajszőnyeg alakult ki az Atlanti-óceánon, amely szerdán 130 kilométernyire közelítette meg Spanyolország északnyugati partjait.
A meteorológusok viharral számoltak, óránként akár száz kilométeres sebességű széllel, amely még közelebb sodorhatja a hatalmas olajfoltot a partokhoz. Becslések szerint a tankhajóból - amely egy hete léket kapott, majd kedden a Galicia tartományi partoktól 250 kilométernyire kettétört, és lesüllyedt a négyezer méteres mélységben lévő tengerfenékre - eddig összesen tízezer tonna mérgező nehézolaj jutott a vízbe. A szakértők vitatkoznak arról, vajon ki lehet-e szivattyúzni a hajó tartályaiban lévő 65 ezer tonna olajat, vagy legalább annak egy részét.

Többezren küzdenek az olajszennyezéssel

Spanyol haditengerészek tisztítják Caion tengerpartját az olajszennyeződéstől
A máris kétszáz kilométeres hosszúságban elszennyeződött galiciai "halálparton" szerdán folytatódott a Prestige korábbi szivárgásai nyomán kisodródott olaj eltávolítása, valamint a felkészülés az újabb "fekete áradat" fogadására. A La Coruna-i hatóságok szerint mentőmunkások ezrei, köztük katonák százai harcoltak az olajfertővel.

Arousa falunál, ahol az Ulla folyó a tengerbe ömlik, a halászok csónakokból igyekeztek gátakat képezni, amelyek felfoghatják az olajat, ha a parthoz közelítene. A környezetvédők is igyekeztek kiterjeszteni az úszógátakat. Ha a szélirány, vagy a tengeráramlások változnak, akkor néhány napon belül Portugáliát is elérheti az olajpestis - jelentette a dpa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?